Dat werd vorige week beslist tijdens het begrotingsoverleg en staat in de compromistekst die het kernkabinet vanmorgen moet goedkeuren, schrijft de krant De Tijd. De vakbonden en de werkgeversorganisaties krijgen tot 30 september de tijd voor hun advies.

Onbepaalde duur

Tot 2014 kon een bedrijf een werknemer met een vast contract in de eerste zes maanden kosteloos ontslaan. Met de invoering van het eenheidsstatuut voor arbeiders en bedienden werd die proefperiode afgeschaft. Dat zorgt er volgens de werkgeversorganisatie echter voor dat bedrijven uitzendkrachten verkiezen en minder snel een contract van onbepaalde duur geven.

Alternatief

De N-VA, Open VLD en de MR wilden daarom de proefperiode weer invoeren, maar CD&V ijverde voor sociaal overleg. De sociale partners krijgen nu de keuze om de proefperiode opnieuw in te voeren of een alternatief voor te stellen, met hetzelfde effect op de werkgelegenheid.

De vakbonden zijn boos. 'Het is altijd hetzelfde met deze regering: we mogen iets uitwerken dat al is beslist. Dat pikken wij niet', zegt ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw. (Belga)

Dat werd vorige week beslist tijdens het begrotingsoverleg en staat in de compromistekst die het kernkabinet vanmorgen moet goedkeuren, schrijft de krant De Tijd. De vakbonden en de werkgeversorganisaties krijgen tot 30 september de tijd voor hun advies.Tot 2014 kon een bedrijf een werknemer met een vast contract in de eerste zes maanden kosteloos ontslaan. Met de invoering van het eenheidsstatuut voor arbeiders en bedienden werd die proefperiode afgeschaft. Dat zorgt er volgens de werkgeversorganisatie echter voor dat bedrijven uitzendkrachten verkiezen en minder snel een contract van onbepaalde duur geven. De N-VA, Open VLD en de MR wilden daarom de proefperiode weer invoeren, maar CD&V ijverde voor sociaal overleg. De sociale partners krijgen nu de keuze om de proefperiode opnieuw in te voeren of een alternatief voor te stellen, met hetzelfde effect op de werkgelegenheid. De vakbonden zijn boos. 'Het is altijd hetzelfde met deze regering: we mogen iets uitwerken dat al is beslist. Dat pikken wij niet', zegt ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw. (Belga)