De federale regering heeft vorige week in alle stilte een voorschot genomen op de belasting die pensioenspaarders normaal op hun 60ste moeten betalen. Dat meldt De Tijd.

Pensioenspaarders betalen op hun 60ste een heffing op hun spaargeld. Die bedraagt 16,5 procent voor stortingen voor 1993 en 10 procent voor stortingen nadien. Op de stortingen van voor 1993 neemt de regering nu een voorschot van 6,5 procent, zoals ze voor de zomer al deed voor individuele levensverzekeringen.

Spaarder zal minder rente krijgen

Op langere termijn is de maatregel niet neutraal voor spaarders, die minder rente zal krijgen. "Het is geen nuloperatie, maar het gaat ook niet om een ingrijpende maatregel", nuanceert Wauthier Robyns van Assuralia, de beroepsfederatie van verzekeraars.

Ingreep levert 210 miljoen euro op

De ingreep brengt volgens de krant 210 miljoen euro in het laatje en dat is nodig om de begroting op koers te houden. Immers, over de eerste acht maanden van dit jaar zijn er bijna 600 miljoen euro minder fiscale inkomsten dan verwacht.

Verwacht wordt ook dat 358 miljoen euro aan geblokkeerde uitgaven definitief niet zullen worden uitgegeven. (Belga/SD)


De federale regering heeft vorige week in alle stilte een voorschot genomen op de belasting die pensioenspaarders normaal op hun 60ste moeten betalen. Dat meldt De Tijd. Pensioenspaarders betalen op hun 60ste een heffing op hun spaargeld. Die bedraagt 16,5 procent voor stortingen voor 1993 en 10 procent voor stortingen nadien. Op de stortingen van voor 1993 neemt de regering nu een voorschot van 6,5 procent, zoals ze voor de zomer al deed voor individuele levensverzekeringen. Spaarder zal minder rente krijgenOp langere termijn is de maatregel niet neutraal voor spaarders, die minder rente zal krijgen. "Het is geen nuloperatie, maar het gaat ook niet om een ingrijpende maatregel", nuanceert Wauthier Robyns van Assuralia, de beroepsfederatie van verzekeraars. Ingreep levert 210 miljoen euro opDe ingreep brengt volgens de krant 210 miljoen euro in het laatje en dat is nodig om de begroting op koers te houden. Immers, over de eerste acht maanden van dit jaar zijn er bijna 600 miljoen euro minder fiscale inkomsten dan verwacht. Verwacht wordt ook dat 358 miljoen euro aan geblokkeerde uitgaven definitief niet zullen worden uitgegeven. (Belga/SD)