Regering gaat wet-Renault bijsturen

© Belga

Na de zomer gaat de regering de wet-Renault herzien. In het regeerakkoord werd namelijk afgesproken dat de wet, die de procedure bij collectieve ontslagen regelt, moest worden geevaluëerd.

De Federale Overheidsdienst (FOD) Werk heeft de technische evaluatie afgerond van de wet-Renault. In het regeerakkoord werd afgesproken de wet, die de procedure bij collectieve ontslagen regelt, te herzien. Na de zomer bezorgt het FOD een voorstel aan de Nationale Arbeidsraad, schrijft De Tijd.

In de eerste zes maanden kondigden 84 bedrijven een voornemen tot collectief ontslag aan. Naar aantal betrokken werknemers waren vooral januari en maart zwaar. Eerst kondigde ArcelorMittal de sluiting van de koudwalserij en enkele andere afdelingen in Luik aan, goed voor 1.300 werknemers. In maart volgde Caterpillar, met nog eens 1.300 betrokkenen. In totaal hoorden 2.025 werknemers in Vlaanderen dat ze te maken zouden krijgen met collectief ontslag.

In Wallonië waren dat er 3.895 en in Brussel nog eens 800. Dat blijkt uit de halfjaarcijfers van de FOD Werk.

De 15 jaar oude wet-Renault is volgens De Tijd verworden tot een juridisch-technisch spel dat de onderhandelingen en bijbehorende onzekerheid in veel gevallen langer doet aanslepen. In het regeerakkoord werd afgesproken de wet te herzien.

Ruimere waarschuwingsplicht voor cijferberoepen

De technische evaluatie van de wet-Renault door de FOD Werk is net afgerond. Op het voorstel dat de FOD aan de Nationale Arbeidsraad zal bezorgen voor de herziening van de wet, is het wachten tot na het zomerreces.

Denksporen die volgens de krant ernstig worden genomen, zijn dat van een ruimere waarschuwingsplicht voor cijferberoepen, zoals revisoren en boekhouders, of dat van een onafhankelijke expertise naar de nood tot collectief ontslag. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content