Regering bereikt akkoord over energiefactuur: tegemoetkoming van bijna 400 euro per gezin

Premier De Croo

De top van de federale regering heeft vrijdag een akkoord bereikt over extra steun om de energiefactuur van de gezinnen te drukken. Dat meldt premier Alexander De Croo via Twitter. Daarbij is sprake van een goedkoop basispakket voor de maanden november en december, met een tegemoetkoming van 135 euro per maand voor gas en 61 euro per maand voor elektriciteit.

De regering nam eerder al verschillende maatregelen om de energiefactuur te drukken. Dat gebeurde met de uitbreiding en verlenging van het sociaal tarief voor de laagste inkomens en door de verlaging van de btw op gas en elektriciteit. Het probleem is echter dat de prijzen zo hard zijn blijven stijgen dat ook de middenklasse in de problemen komt, legde premier Alexander De Croo uit na de vergadering van de kern.

Lees verder onder de video (reportage Kanaal Z)

Vandaar dus het basispakket. Dat zal worden verrekend op de voorschotfacturen. Het geldt niet voor de vaste contracten die zijn afgesloten voor 1 oktober 2021, dus voor de prijzen fors zijn beginnen te stijgen. Het geldt ook voor alleenstaanden met een jaarlijks netto belastbaar inkomen tot 62.000 euro (zowat 3.000 euro per maand) en voor koppels met een netto belastbaar inkomen tot 125.000 euro (zowat 5.000 euro per maand). Dat bedrag neemt toe per kind ter laste.

Voor wie boven die grensbedragen uitkomt, zal de fiscus de tegemoetkoming beschouwen als een belastbaar voordeel. Het gaat om de hoogste 15 procent loonschalen. Het sociaal tarief komt vandaag ongeveer 20 procent van de bevolking ten goede. Van dit basispakket zou zowat 85 procent kunnen profiteren, dus ook de brede middenklasse.

Voor gezinnen die met stookolie verwarmen, wordt de bestaande cheque opgetrokken van 225 euro naar 300 euro.

Partner Content