Ratingagentschappen quoteren de begroting of schuldgraad van landen. Hun rapporten blijken vaak een grote invloed te hebben.Zo verlaagden enkele ratingagentschappen in het voorjaar drastisch hun ratings voor landen als Griekenland, Spanje en Portugal. Dat deed de paniek op de financiële markten toenemen. De ratings bepalen immers mee tegen welke intrestvoet de genoteerde landen kunnen lenen.

De EU-Commissie is nu van plan om ratingbureau's te verplichten hun integrale rapporten gratis te publiceren, waardoor investeerders de motivatie van een eventuele slechtere quotering kennen. Dat zou mogelijk meer kalmte brengen op de financiële markten. Bovendien zouden landen drie dagen vooraf moeten worden verwittigd als hun quotering wordt gewijzigd. Op dit moment bedraagt die termijn slechts twaalf uur.

Maar daar blijft het niet bij. De Commissie wil ook iets aan de bezoldiging van de agentschappen doen. Vandaag betalen de landen zelf voor de quotering, wat voor belangenvermenging kan zorgen. Europa vindt overigens dat er wat meer spelers in de markt van de ratingagentschappen nodig zijn. Nu wordt die markt gedomineerd door drie grote spelers (Standard & Poor's, Moody's en Fitch).

Ratingagentschappen quoteren de begroting of schuldgraad van landen. Hun rapporten blijken vaak een grote invloed te hebben.Zo verlaagden enkele ratingagentschappen in het voorjaar drastisch hun ratings voor landen als Griekenland, Spanje en Portugal. Dat deed de paniek op de financiële markten toenemen. De ratings bepalen immers mee tegen welke intrestvoet de genoteerde landen kunnen lenen. De EU-Commissie is nu van plan om ratingbureau's te verplichten hun integrale rapporten gratis te publiceren, waardoor investeerders de motivatie van een eventuele slechtere quotering kennen. Dat zou mogelijk meer kalmte brengen op de financiële markten. Bovendien zouden landen drie dagen vooraf moeten worden verwittigd als hun quotering wordt gewijzigd. Op dit moment bedraagt die termijn slechts twaalf uur. Maar daar blijft het niet bij. De Commissie wil ook iets aan de bezoldiging van de agentschappen doen. Vandaag betalen de landen zelf voor de quotering, wat voor belangenvermenging kan zorgen. Europa vindt overigens dat er wat meer spelers in de markt van de ratingagentschappen nodig zijn. Nu wordt die markt gedomineerd door drie grote spelers (Standard & Poor's, Moody's en Fitch).