Dat meldt De Tijd dinsdag.

Op voorstel van minister van Energie Paul Magnette besliste de regering-Leterme in maart om de elektriciteitsprijzen aan controle te onderwerpen. Zo wil de regering de Belgische concurrentiekracht verbeteren. De energieprijzen liggen in ons land hoger dan in andere landen. Daardoor is de inflatie hoger, wat zich via het automatisch indexeringsmechanisme uit in hogere lonen.

Om de stijging van de inflatie af te remmen, wil de regering de energieprijzen controleren. Een bedrijf dat een prijsverhoging wil doorvoeren, moet dat voorleggen aan de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas (CREG).

De Raad van State is dat idee niet genegen. "De maatregel raakt in aanzienlijke mate aan de wijze van bedrijfsvoering van elektriciteitsleveranciers", luidt het in een advies aan de regering. Prijsvorming moet overgelaten worden aan de vrije markt en de overheid heeft zich daarmee niet te bemoeien.

De regering reageert verbaasd op het advies van de Raad. "De regeling werd voorgelegd aan de Europese Commissie. En het systeem bestaat ook in andere landen zoals Nederland", luidt het. (Belga)

Dat meldt De Tijd dinsdag.Op voorstel van minister van Energie Paul Magnette besliste de regering-Leterme in maart om de elektriciteitsprijzen aan controle te onderwerpen. Zo wil de regering de Belgische concurrentiekracht verbeteren. De energieprijzen liggen in ons land hoger dan in andere landen. Daardoor is de inflatie hoger, wat zich via het automatisch indexeringsmechanisme uit in hogere lonen. Om de stijging van de inflatie af te remmen, wil de regering de energieprijzen controleren. Een bedrijf dat een prijsverhoging wil doorvoeren, moet dat voorleggen aan de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas (CREG). De Raad van State is dat idee niet genegen. "De maatregel raakt in aanzienlijke mate aan de wijze van bedrijfsvoering van elektriciteitsleveranciers", luidt het in een advies aan de regering. Prijsvorming moet overgelaten worden aan de vrije markt en de overheid heeft zich daarmee niet te bemoeien. De regering reageert verbaasd op het advies van de Raad. "De regeling werd voorgelegd aan de Europese Commissie. En het systeem bestaat ook in andere landen zoals Nederland", luidt het. (Belga)