De ECB besliste tot september 2016 in totaal voor 1100 miljard euro overheidsobligaties op te kopen. Dat komt neer op 60 miljard euro liquide middelen die maandelijks in het systeem gepompt worden. De ECB rekent erop dat dit geld, via kredietverstrekking door de banken, zijn weg zal vinden naar de reële economie.

Jean-Michel Six (chief economist van Standard & Poor's Europe) ziet redenen tot optimisme: "Het soepel monetair beleid had onmiddellijk een positieve impact: de inflatieverwachtingen zijn gestegen en de waarde van de euro is gedaald. De voorbije jaren hadden de acties van de ECB geen uniforme invloed meer op de Europese economieën. De monetaire unie was gefragmenteerd geraakt. Het geld raakte niet tot bij bedrijven en kmo's in de Europese periferie."

Volgens Six is de Europese QE anders dan eerdere gelijkaardige Amerikaanse en Britse beleidsmaatregelen: "De ECB rekent een negatieve rente van 0,2 procent aan voor banken die hun overtollige reserves bij de centrale bank plaatsen. Op die manier worden de financiële instellingen ontmoedigd om het geld bij te houden dat ze binnen krijgen als ze staatsobligaties verkopen. Alles is erop gericht het geld te laten doorstromen naar de reële economie."

Toch gelooft de hoofdeconoom van S&P niet dat de soepele monetaire politiek de Europese economie in haar totaliteit, en bij uitbreiding de eurozone, kan redden. "Bepaalde economieën zullen zeker profiteren van de QE. Maar de landen die dit tijdelijk beleid niet aanwenden om hun economieën structureel te hervormen om ze competitiever te maken, dreigen naast de reddingsboei te graaien. Het lijdt bijvoorbeeld weinig twijfel dat Duitsland sterk zal profiteren van het ECB-beleid, maar voor Frankrijk is dat veel minder duidelijk."

En maak u geen illusies: de QE zal nog een hele tijd duren, zegt Six: "De resultaten van een monetaire versoepeling volgen zeer langzaam. Het duurt een hele tijd voor je de concrete resultaten in de economie ziet. Ik ben ervan overtuigd dat ECB-baas Mario Draghi de QE een hele tijd zal volhouden. Minstens tot eind 2016, en wellicht ook nog een stuk in 2017. We zien in de VS hoe moeilijk het is om een monetair beleid om te keren. De Fed blijft de beslissing voor zich uit schuiven."

Lees het volledige verslag over de debatten tijdens de Trends Summer University in Trends van deze week.

De ECB besliste tot september 2016 in totaal voor 1100 miljard euro overheidsobligaties op te kopen. Dat komt neer op 60 miljard euro liquide middelen die maandelijks in het systeem gepompt worden. De ECB rekent erop dat dit geld, via kredietverstrekking door de banken, zijn weg zal vinden naar de reële economie.Jean-Michel Six (chief economist van Standard & Poor's Europe) ziet redenen tot optimisme: "Het soepel monetair beleid had onmiddellijk een positieve impact: de inflatieverwachtingen zijn gestegen en de waarde van de euro is gedaald. De voorbije jaren hadden de acties van de ECB geen uniforme invloed meer op de Europese economieën. De monetaire unie was gefragmenteerd geraakt. Het geld raakte niet tot bij bedrijven en kmo's in de Europese periferie."Volgens Six is de Europese QE anders dan eerdere gelijkaardige Amerikaanse en Britse beleidsmaatregelen: "De ECB rekent een negatieve rente van 0,2 procent aan voor banken die hun overtollige reserves bij de centrale bank plaatsen. Op die manier worden de financiële instellingen ontmoedigd om het geld bij te houden dat ze binnen krijgen als ze staatsobligaties verkopen. Alles is erop gericht het geld te laten doorstromen naar de reële economie."Toch gelooft de hoofdeconoom van S&P niet dat de soepele monetaire politiek de Europese economie in haar totaliteit, en bij uitbreiding de eurozone, kan redden. "Bepaalde economieën zullen zeker profiteren van de QE. Maar de landen die dit tijdelijk beleid niet aanwenden om hun economieën structureel te hervormen om ze competitiever te maken, dreigen naast de reddingsboei te graaien. Het lijdt bijvoorbeeld weinig twijfel dat Duitsland sterk zal profiteren van het ECB-beleid, maar voor Frankrijk is dat veel minder duidelijk."En maak u geen illusies: de QE zal nog een hele tijd duren, zegt Six: "De resultaten van een monetaire versoepeling volgen zeer langzaam. Het duurt een hele tijd voor je de concrete resultaten in de economie ziet. Ik ben ervan overtuigd dat ECB-baas Mario Draghi de QE een hele tijd zal volhouden. Minstens tot eind 2016, en wellicht ook nog een stuk in 2017. We zien in de VS hoe moeilijk het is om een monetair beleid om te keren. De Fed blijft de beslissing voor zich uit schuiven."Lees het volledige verslag over de debatten tijdens de Trends Summer University in Trends van deze week.