PS wil een "minimumtaks" invoeren voor grote bedrijven die nu de belastingdans ontspringen, zo schrijft De Standaard. PS-vicepremier Laurette Onkelinx maakte het plan bekend in aanloop naar de begrotingsonderhandelingen.

"Op een moment dat je van de bevolking grote inspanningen vraagt, valt het niet uit te leggen dat sommige grote bedrijven geen euro belastingen betalen. Ze gebruiken daarvoor perfect legale systemen en mogelijkheden, dat zal ik niet betwisten. Maar ik vind dat niettemin onrechtvaardig en zelfs ethisch niet te verantwoorden. Voor die bedrijven moet er een minimumbelasting komen", klinkt het.

In ruil zou de PS bereid zijn om over verdere saneringen in het overheidsapparaat te spreken. "Als we nog kunnen snoeien, dan moeten we dat doen. Maar federaal zitten we wel stilaan op het bot".

Verhoging btw

Van een verhoging van de btw willen de Franstalige socialisten dan weer niet weten - "dat is slecht voor de economische groei". De partij wil ondanks de extra budgettaire besparingsronde inzetten op een relance van de economie. Door alleen maar te saneren wordt die economische groei net geremd, vindt Onkelinx.

Ze herhaalt in het interview ook nog eens dat er met de PS niet aan de index wordt geraakt. Een indexsprong is eveneens onbespreekbaar. "Non, on n'y touchera pas. Ik zal niet toestaan dat de mensen verarmen." (Belga/TE)

PS wil een "minimumtaks" invoeren voor grote bedrijven die nu de belastingdans ontspringen, zo schrijft De Standaard. PS-vicepremier Laurette Onkelinx maakte het plan bekend in aanloop naar de begrotingsonderhandelingen. "Op een moment dat je van de bevolking grote inspanningen vraagt, valt het niet uit te leggen dat sommige grote bedrijven geen euro belastingen betalen. Ze gebruiken daarvoor perfect legale systemen en mogelijkheden, dat zal ik niet betwisten. Maar ik vind dat niettemin onrechtvaardig en zelfs ethisch niet te verantwoorden. Voor die bedrijven moet er een minimumbelasting komen", klinkt het. In ruil zou de PS bereid zijn om over verdere saneringen in het overheidsapparaat te spreken. "Als we nog kunnen snoeien, dan moeten we dat doen. Maar federaal zitten we wel stilaan op het bot".Verhoging btw Van een verhoging van de btw willen de Franstalige socialisten dan weer niet weten - "dat is slecht voor de economische groei". De partij wil ondanks de extra budgettaire besparingsronde inzetten op een relance van de economie. Door alleen maar te saneren wordt die economische groei net geremd, vindt Onkelinx. Ze herhaalt in het interview ook nog eens dat er met de PS niet aan de index wordt geraakt. Een indexsprong is eveneens onbespreekbaar. "Non, on n'y touchera pas. Ik zal niet toestaan dat de mensen verarmen." (Belga/TE)