De Griekse premier George Papandreou heeft zaterdag in een gesprek met de Italiaanse krant Corriera della Serra verzekerd dat de privatiseringen voortaan een "prioriteit" van de regering zijn. De privatiseringen vormen onderdeel van het saneringsplan, maar in sommige Europese kringen was twijfel ontstaan over de wil van de Griekse regering om eigendommen af te stoten.

"In het begin waren privatiseringen geen prioriteit, maar nu bezetten ze de eerste plaats op onze prioriteitenlijst. We gaan bewijzen dat we in staat zijn onze verplichtingen te respecteren", stelde

Papandreou.

De Griekse premier maakt zich sterk dat het privatiseringsprogramma op de instemming van de oppositie en publiek kan rekenen. Hij stelt dat de regering het plan "zeer binnenkort" zal goedkeuren.

Eiland als onderpand

Papandreou toonde zich misnoegd over het idee om eilanden of monumenten in onderpand te geven voor nieuwe leningen. "Ons vragen een eiland of monument als onderpand te geven, is bijna een belediging. De burgers verwachten dat ons woord en onze acties voldoende garanties bieden".

De eurolanden en het IMF zegden Griekenland vorig jaar 110 miljard euro leningen toe. In ruil eisten ze zware besparingen in de openbare financiën en diepgaande economische hervormingen. Vanaf 2012 zou Griekenland zich opnieuw op de markten moeten herfinancieren, maar dat lijkt ondoenbaar. De rente op obligaties met een looptijd van tien jaar bedraagt meer dan 15 procent.

Verwacht wordt dat er bijkomende financiële hulp nodig is. In het licht daarvan hebben verscheidene eurolanden de voorbije weken de Griekse regering aangemaand om het saneringsprogramma nauwgezet uit te voeren. (Belga)

De Griekse premier George Papandreou heeft zaterdag in een gesprek met de Italiaanse krant Corriera della Serra verzekerd dat de privatiseringen voortaan een "prioriteit" van de regering zijn. De privatiseringen vormen onderdeel van het saneringsplan, maar in sommige Europese kringen was twijfel ontstaan over de wil van de Griekse regering om eigendommen af te stoten. "In het begin waren privatiseringen geen prioriteit, maar nu bezetten ze de eerste plaats op onze prioriteitenlijst. We gaan bewijzen dat we in staat zijn onze verplichtingen te respecteren", stelde Papandreou. De Griekse premier maakt zich sterk dat het privatiseringsprogramma op de instemming van de oppositie en publiek kan rekenen. Hij stelt dat de regering het plan "zeer binnenkort" zal goedkeuren. Eiland als onderpand Papandreou toonde zich misnoegd over het idee om eilanden of monumenten in onderpand te geven voor nieuwe leningen. "Ons vragen een eiland of monument als onderpand te geven, is bijna een belediging. De burgers verwachten dat ons woord en onze acties voldoende garanties bieden". De eurolanden en het IMF zegden Griekenland vorig jaar 110 miljard euro leningen toe. In ruil eisten ze zware besparingen in de openbare financiën en diepgaande economische hervormingen. Vanaf 2012 zou Griekenland zich opnieuw op de markten moeten herfinancieren, maar dat lijkt ondoenbaar. De rente op obligaties met een looptijd van tien jaar bedraagt meer dan 15 procent. Verwacht wordt dat er bijkomende financiële hulp nodig is. In het licht daarvan hebben verscheidene eurolanden de voorbije weken de Griekse regering aangemaand om het saneringsprogramma nauwgezet uit te voeren. (Belga)