De minister van Overheidsbedrijven, Jean-Pascal Labille, verwees in oktober in de Kamercommissie Infrastructuur naar Didier Bellens met volgende uitspraak. "Elke CEO - en elke voorzitter van de raad van bestuur - moet een roadmap hebben die uitlegt wat de staat van hem verwacht. Al te vaak duidt de staat mensen aan om er zich daarna niet meer mee bezig te houden. Het is menselijk dat die dan autonoom worden. Maar dat is niet hoe ik het wil."

Labille is een technocraat van de socialistische mutualiteit met 56 bestuursmandaten in 2012. Hij volgde begin dit jaar Paul Magnette op. De vierkante PS'er, zoon van een staalarbeider, zegt de toekomstige CEO van Belgacom de wacht aan. De nieuwe patron - man of vrouw, maar omdat de Vlaming Stefaan De Clerck nu Belgacom-voorzitter is, zeker Franstalig - zal nauw met de minister moeten samenwerken.

"De staat kan en moet een deugdzame, dynamische en strategische aandeelhouder zijn. Ik geloof in de rol van de staat, maar hij moet de juiste beslissingen nemen en zoveel mogelijk stroomopwaarts", zei Labille in de Kamercommissie. Daarmee schetste hij de basis van het ontslag van Didier Bellens.

De greep van de politiek

In de jaren zestig en zeventig leidde politiek wanbeleid tot financiële problemen bij de RTT, de voorganger van Belgacom. Sinds 1991 is Belgacom een autonoom overheidsbedrijf, een 'entreprise publique autonome' in de taal van Labille. "Er zijn er die dat laatste woord te veel gebruiken", vond de voogdijminister in de Kamercommissie, met een sneer naar Bellens. "Zelf hou ik meer van de eerste twee woorden." Overheidsbedrijf dus.

In De Morgen zei voorzitter De Clerck, die de aanwerving van Bellens' opvolger in handen neemt, het enigszins anders. "De nieuwe CEO moet zijn stempel drukken op het bedrijf, het personeel weer verzamelen en de juiste prioriteiten leggen." Open Vld riep de voorbije week dan weer op om Belgacom verder te privatiseren.

Het aandeel van Belgacom bleef stoïcijns tot zelfs licht positief onder de troebelen. "Beleggers waren bang dat de regering een pak Belgacom-aandelen zou verkopen om de staatsschuld te verminderen. Dat kon de koers drukken. Met de verkoop van de overheidsparticipatie in BNP Paribas Fortis is die vrees verdwenen", zegt Jooris.

De minister van Overheidsbedrijven, Jean-Pascal Labille, verwees in oktober in de Kamercommissie Infrastructuur naar Didier Bellens met volgende uitspraak. "Elke CEO - en elke voorzitter van de raad van bestuur - moet een roadmap hebben die uitlegt wat de staat van hem verwacht. Al te vaak duidt de staat mensen aan om er zich daarna niet meer mee bezig te houden. Het is menselijk dat die dan autonoom worden. Maar dat is niet hoe ik het wil." Labille is een technocraat van de socialistische mutualiteit met 56 bestuursmandaten in 2012. Hij volgde begin dit jaar Paul Magnette op. De vierkante PS'er, zoon van een staalarbeider, zegt de toekomstige CEO van Belgacom de wacht aan. De nieuwe patron - man of vrouw, maar omdat de Vlaming Stefaan De Clerck nu Belgacom-voorzitter is, zeker Franstalig - zal nauw met de minister moeten samenwerken. "De staat kan en moet een deugdzame, dynamische en strategische aandeelhouder zijn. Ik geloof in de rol van de staat, maar hij moet de juiste beslissingen nemen en zoveel mogelijk stroomopwaarts", zei Labille in de Kamercommissie. Daarmee schetste hij de basis van het ontslag van Didier Bellens. De greep van de politiekIn de jaren zestig en zeventig leidde politiek wanbeleid tot financiële problemen bij de RTT, de voorganger van Belgacom. Sinds 1991 is Belgacom een autonoom overheidsbedrijf, een 'entreprise publique autonome' in de taal van Labille. "Er zijn er die dat laatste woord te veel gebruiken", vond de voogdijminister in de Kamercommissie, met een sneer naar Bellens. "Zelf hou ik meer van de eerste twee woorden." Overheidsbedrijf dus. In De Morgen zei voorzitter De Clerck, die de aanwerving van Bellens' opvolger in handen neemt, het enigszins anders. "De nieuwe CEO moet zijn stempel drukken op het bedrijf, het personeel weer verzamelen en de juiste prioriteiten leggen." Open Vld riep de voorbije week dan weer op om Belgacom verder te privatiseren. Het aandeel van Belgacom bleef stoïcijns tot zelfs licht positief onder de troebelen. "Beleggers waren bang dat de regering een pak Belgacom-aandelen zou verkopen om de staatsschuld te verminderen. Dat kon de koers drukken. Met de verkoop van de overheidsparticipatie in BNP Paribas Fortis is die vrees verdwenen", zegt Jooris.