"Wat de Japanners nu nodig hebben zijn minder fondsen -Japan is een rijk en hoog ontwikkeld land - maar vooral aandacht. De Japanners hebben altijd geleden onder het feit dat alle aandacht naar China gaat. Terwijl Japan toch de derde - en tot voor de crisis zelfs de tweede - belangrijkste economie is in de wereld. Het wordt de hoogste tijd dat we dat beseffen en dat Europa onderhandelingen begint om op termijn tot een vrijhandelsakkoord te komen. Met landen als Zuid-Korea, India of Canada gebeurt dat wel, maar Japan blijft al jaren in de kou staan. Ik geef één voorbeeld: de Koreaanse auto's komen binnenkort tariefvrij Europa binnen. Op de Japanse auto's die in het land van herkomst van de band rollen, rust een invoertarief van 10 procent. 40 procent van de circa 850.000 auto's die Toyota afzet in Europa, valt onder dat tarief."

Steel beseft heel goed wat de onderliggende redenen zijn van de traditioneel koele relatie tussen Europa en Japan. "Er zijn drie fundamentele redenen," zegt Steel. "Een: Japan heeft ook belemmeringen toegepast op invoer vanuit Europa. Twee: ook buitenlandse investeringen werden eerder afgeremd dan aangemoedigd. Drie: voor openbare aanbestedingen kregen buitenlanders minder kansen. Zowel voor Europa als voor Japan doet zich nu een historische kans voor om de relatie van koele minnaars in te ruilen voor een open en constructieve relatie. Van de Japanners kunnen we enorm veel leren en de economische opportuniteiten zijn bijzonder groot in de twee richtingen. In deze voor Japan ellendige dagen vragen de Japanners in feite vooral dit: meer aandacht voor hun land. De Europese Commissie heeft de sleutel in handen om daaraan iets te doen. De tijd is rijp voor een andere relatie."

KC

"Wat de Japanners nu nodig hebben zijn minder fondsen -Japan is een rijk en hoog ontwikkeld land - maar vooral aandacht. De Japanners hebben altijd geleden onder het feit dat alle aandacht naar China gaat. Terwijl Japan toch de derde - en tot voor de crisis zelfs de tweede - belangrijkste economie is in de wereld. Het wordt de hoogste tijd dat we dat beseffen en dat Europa onderhandelingen begint om op termijn tot een vrijhandelsakkoord te komen. Met landen als Zuid-Korea, India of Canada gebeurt dat wel, maar Japan blijft al jaren in de kou staan. Ik geef één voorbeeld: de Koreaanse auto's komen binnenkort tariefvrij Europa binnen. Op de Japanse auto's die in het land van herkomst van de band rollen, rust een invoertarief van 10 procent. 40 procent van de circa 850.000 auto's die Toyota afzet in Europa, valt onder dat tarief." Steel beseft heel goed wat de onderliggende redenen zijn van de traditioneel koele relatie tussen Europa en Japan. "Er zijn drie fundamentele redenen," zegt Steel. "Een: Japan heeft ook belemmeringen toegepast op invoer vanuit Europa. Twee: ook buitenlandse investeringen werden eerder afgeremd dan aangemoedigd. Drie: voor openbare aanbestedingen kregen buitenlanders minder kansen. Zowel voor Europa als voor Japan doet zich nu een historische kans voor om de relatie van koele minnaars in te ruilen voor een open en constructieve relatie. Van de Japanners kunnen we enorm veel leren en de economische opportuniteiten zijn bijzonder groot in de twee richtingen. In deze voor Japan ellendige dagen vragen de Japanners in feite vooral dit: meer aandacht voor hun land. De Europese Commissie heeft de sleutel in handen om daaraan iets te doen. De tijd is rijp voor een andere relatie." KC