Met de vele werknemers van ING die door de zware herstructurering hun baan dreigen te verliezen, krijgt de arbeidsmarkt er een grote uitdaging bij. Deel van de oplossing is dat bedrijven bij de aanwerving focussen op talent en competenties, in plaats van vast te houden aan bijvoorbeeld het papieren diploma of te kijken naar leeftijd of afkomst.

Die boodschap gaf Vlaams minister van Werk Philippe Muyters dinsdag mee bij de voorstelling van de nieuwe tewerkstellingsinitiatieven van de ondernemersorganisaties Unizo en Voka, die gesteund worden door arbeidsbemiddelaar VDAB.

Mismatch

De partners gaan uit van de snelle evolutie op de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld door digitalisering. Jobs verdwijnen terwijl er nieuwe ontstaan of volledig veranderen. Met de nieuwe focus op competenties én meer opleiding op de werkvloer willen ze de mismatch op de arbeidsmarkt, tussen vacatures en de aanwezige competenties, verhelpen.

Om de nieuwe visie te implementeren zal er een grote inspanning nodig zijn, in de eerste plaats van de bedrijven, aldus Muyters. "Ik ben ervan overtuigd dat we meer mensen aan de slag kunnen krijgen en knelpuntvacatures ingevuld krijgen. Een van de voorwaarden is geen discriminatie op de arbeidsmarkt."

Mindswitch

Voor Muyters is een 'mindswitch' nodig om de mismatch te verhelpen. Muyters erkende daarbij dat veel mensen bij ING met de vraag zitten hoe ze terug aan de bak kunnen komen. "Laat ons op deze weg voortgaan en de mensen die vandaag wat hopeloos zijn, terug hoop geven", zei Muyters daarover.

Voor concrete initiatieven is het nog te vroeg aangezien het sociaal overleg nog loopt bij ING. Muyters heeft vorige week wel reeds overleg gehad met de VDAB en Febelfin over de heroriëntering van de ontslagen werknemers in de bank- en verzekeringswereld. De gesprekken daarover zijn aan de gang. (Belga/BO)

Met de vele werknemers van ING die door de zware herstructurering hun baan dreigen te verliezen, krijgt de arbeidsmarkt er een grote uitdaging bij. Deel van de oplossing is dat bedrijven bij de aanwerving focussen op talent en competenties, in plaats van vast te houden aan bijvoorbeeld het papieren diploma of te kijken naar leeftijd of afkomst.Die boodschap gaf Vlaams minister van Werk Philippe Muyters dinsdag mee bij de voorstelling van de nieuwe tewerkstellingsinitiatieven van de ondernemersorganisaties Unizo en Voka, die gesteund worden door arbeidsbemiddelaar VDAB. De partners gaan uit van de snelle evolutie op de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld door digitalisering. Jobs verdwijnen terwijl er nieuwe ontstaan of volledig veranderen. Met de nieuwe focus op competenties én meer opleiding op de werkvloer willen ze de mismatch op de arbeidsmarkt, tussen vacatures en de aanwezige competenties, verhelpen.Om de nieuwe visie te implementeren zal er een grote inspanning nodig zijn, in de eerste plaats van de bedrijven, aldus Muyters. "Ik ben ervan overtuigd dat we meer mensen aan de slag kunnen krijgen en knelpuntvacatures ingevuld krijgen. Een van de voorwaarden is geen discriminatie op de arbeidsmarkt." Voor Muyters is een 'mindswitch' nodig om de mismatch te verhelpen. Muyters erkende daarbij dat veel mensen bij ING met de vraag zitten hoe ze terug aan de bak kunnen komen. "Laat ons op deze weg voortgaan en de mensen die vandaag wat hopeloos zijn, terug hoop geven", zei Muyters daarover.Voor concrete initiatieven is het nog te vroeg aangezien het sociaal overleg nog loopt bij ING. Muyters heeft vorige week wel reeds overleg gehad met de VDAB en Febelfin over de heroriëntering van de ontslagen werknemers in de bank- en verzekeringswereld. De gesprekken daarover zijn aan de gang. (Belga/BO)