Hoofdeconoom Peter Praet maakte in een interview met de Wall Street Journal (WSJ) duidelijk dat de ECB nog maatregelen in petto heeft die mogelijk nodig zijn om de inflatie naar het gewenste peil van - net onder de grens van - 2 procent te brengen. Praet vernoemde daarbij een negatieve depositorente en de aankoop van bankactiva als opties.

"Als ons mandaat in gevaar is, dan gaan we een beroep doen op alle maatregelen die we denken te moeten nemen om dat mandaat te vervullen. Dat is een heel duidelijk signaal," aldus Peter Praet in een interview met The Wall Street Journal. De inflatie in de eurozone daalde tot 0,7% in oktober, dus ver onder het ECB-streefcijfer van net onder de 2% op middellange termijn.

Opmerkelijk is dat Praet als optie om de inflatie op te krikken de aankoop van bankactiva vermeldt. Die maatregel die bedoeld is om de financieringskosten voor de private sector te verlagen, wordt door analisten als de meest controversiële en meest ingrijpende beschouwd.

Ook de capaciteit op de balans van de centrale bank kan volgens Praet nog worden aangewend. "Daaronder vallen de rechtstreekse aankopen die alle centrale banken kunnen doen," verduidelijkte hij.

Op dit moment zijn extra stimuli voor de Europese economie door de ECB evenwel niet nodig, stelde Praet gerust. Hij verwees in dat verband naar de inflatierisico's die in evenwicht blijven na de onverwachte renteknip van vorige week.

De ECB ging op het hoogtepunt van de financiële crisis al over tot de aankoop van zogenaamde covered bonds (pandbrieven van banken) en staatsobligaties. Maar dat gebeurde op beperkte schaal in vergelijking met andere centrale banken. (BO)

Hoofdeconoom Peter Praet maakte in een interview met de Wall Street Journal (WSJ) duidelijk dat de ECB nog maatregelen in petto heeft die mogelijk nodig zijn om de inflatie naar het gewenste peil van - net onder de grens van - 2 procent te brengen. Praet vernoemde daarbij een negatieve depositorente en de aankoop van bankactiva als opties."Als ons mandaat in gevaar is, dan gaan we een beroep doen op alle maatregelen die we denken te moeten nemen om dat mandaat te vervullen. Dat is een heel duidelijk signaal," aldus Peter Praet in een interview met The Wall Street Journal. De inflatie in de eurozone daalde tot 0,7% in oktober, dus ver onder het ECB-streefcijfer van net onder de 2% op middellange termijn. Opmerkelijk is dat Praet als optie om de inflatie op te krikken de aankoop van bankactiva vermeldt. Die maatregel die bedoeld is om de financieringskosten voor de private sector te verlagen, wordt door analisten als de meest controversiële en meest ingrijpende beschouwd.Ook de capaciteit op de balans van de centrale bank kan volgens Praet nog worden aangewend. "Daaronder vallen de rechtstreekse aankopen die alle centrale banken kunnen doen," verduidelijkte hij.Op dit moment zijn extra stimuli voor de Europese economie door de ECB evenwel niet nodig, stelde Praet gerust. Hij verwees in dat verband naar de inflatierisico's die in evenwicht blijven na de onverwachte renteknip van vorige week. De ECB ging op het hoogtepunt van de financiële crisis al over tot de aankoop van zogenaamde covered bonds (pandbrieven van banken) en staatsobligaties. Maar dat gebeurde op beperkte schaal in vergelijking met andere centrale banken. (BO)