Dat schrijft de krant De Morgen maandag, op basis van een lijvig auditrapport over de financiële toestand van de NMBS Group.

Het rapport ziet de NMBS 75 miljoen euro in de rode cijfers duiken, en 239 miljoen onder de gebudgetteerde operationele overschotten blijven in 2009. De tickets en het goederenvervoer leverden het afgelopen jaar 324 miljoen euro minder op dan verwacht. Daarnaast was er nog de brand in de Eurotunnel en de laattijdige opening van de hogesnelheidslijn naar Amsterdam, die de inkomsten met 35 miljoen euro hebben afgeroomd.

Maar ook aan de kostenkant was het een slecht jaar. De loonindexeringen, een duur sociaal akkoord en stevige loonschalen deden de personeelskosten het afgelopen jaar de pan uit rijzen: 82 miljoen euro boven de ramingen van het businessplan, aldus De Morgen. Ook voor elektriciteit betaalde de NMBS 23 miljoen euro boven de marktprijs. Gevreesd wordt bovendien dat die kosten in 2010 verder zullen oplopen.

Eind deze maand publiceert het bedrijf zijn jaarcijfers. Deze week nog wordt er onderhandeld met voogdijminister Inge Vervotte, zo bevestigde ze aan de krant.

Dat schrijft de krant De Morgen maandag, op basis van een lijvig auditrapport over de financiële toestand van de NMBS Group. Het rapport ziet de NMBS 75 miljoen euro in de rode cijfers duiken, en 239 miljoen onder de gebudgetteerde operationele overschotten blijven in 2009. De tickets en het goederenvervoer leverden het afgelopen jaar 324 miljoen euro minder op dan verwacht. Daarnaast was er nog de brand in de Eurotunnel en de laattijdige opening van de hogesnelheidslijn naar Amsterdam, die de inkomsten met 35 miljoen euro hebben afgeroomd. Maar ook aan de kostenkant was het een slecht jaar. De loonindexeringen, een duur sociaal akkoord en stevige loonschalen deden de personeelskosten het afgelopen jaar de pan uit rijzen: 82 miljoen euro boven de ramingen van het businessplan, aldus De Morgen. Ook voor elektriciteit betaalde de NMBS 23 miljoen euro boven de marktprijs. Gevreesd wordt bovendien dat die kosten in 2010 verder zullen oplopen. Eind deze maand publiceert het bedrijf zijn jaarcijfers. Deze week nog wordt er onderhandeld met voogdijminister Inge Vervotte, zo bevestigde ze aan de krant.