De kerkleider zal op donderdag 30 december een document verspreiden over de oprichting van een gecentraliseerd banksysteem dat de financiën van het Vaticaan moet beheren, luidt het in de krant van de Heilige Stoel, L'Osservatore Romano.

Het initiatief is een gevolg van de akkoorden tussen het Vaticaan en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). De OVSE zou de geldtransacties van de bank van het Vaticaan, het Instituut voor Religieuze Werken (IOR), beter in de gaten kunnen houden. Het IOR heeft op dit moment een conflict met de Italiaanse autoriteiten over de inbeslagname van ongeveer 23 miljoen euro, die overgemaakt werd van een van zijn rekeningen naar die van een Italiaanse bank. De transactie is naar verluidt in strijd met de antiwitwasmaatregelen die door Italië ingevoerd werden in 2007.

Banken zijn verplicht om de autoriteiten op de hoogte te brengen van transacties met financiële instellingen van landen die niet tot de Europese Unie behoren, zoals de IOR. Ook tegen twee topmanagers van het IOR loopt een onderzoek over het geld.

De kerkleider zal op donderdag 30 december een document verspreiden over de oprichting van een gecentraliseerd banksysteem dat de financiën van het Vaticaan moet beheren, luidt het in de krant van de Heilige Stoel, L'Osservatore Romano. Het initiatief is een gevolg van de akkoorden tussen het Vaticaan en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). De OVSE zou de geldtransacties van de bank van het Vaticaan, het Instituut voor Religieuze Werken (IOR), beter in de gaten kunnen houden. Het IOR heeft op dit moment een conflict met de Italiaanse autoriteiten over de inbeslagname van ongeveer 23 miljoen euro, die overgemaakt werd van een van zijn rekeningen naar die van een Italiaanse bank. De transactie is naar verluidt in strijd met de antiwitwasmaatregelen die door Italië ingevoerd werden in 2007. Banken zijn verplicht om de autoriteiten op de hoogte te brengen van transacties met financiële instellingen van landen die niet tot de Europese Unie behoren, zoals de IOR. Ook tegen twee topmanagers van het IOR loopt een onderzoek over het geld.