De Amerikaanse Nobelprijswinnaar Economie Paul Krugman heeft herhaaldelijk al zijn afkeuring voor het door de trojka opgelegde besparingsbeleid voor Griekenland laten blijken. Volgens Krugman remt een dergelijk beleid de economische groei af.

Maar in een recent interview met de Amerikaanse televisiezender CNN nuanceert hij het beeld van de boze trojka versus de weerloze Grieken.

'Bekwaamheid overschat'

In het interview 'geeft Krugman toe' dat hij 'de bekwaamheid' van de Griekse regering 'misschien overschat heeft'.

"Ik had zelfs niet gedacht dat ze bereid zouden zijn om een positie in te nemen zonder een noodplan te hebben. Vreemd genoeg dachten ze gewoon dat ze gewoon betere voorwaarden konden vragen zonder enig back-upplan. Natuurlijk was dat een schok", aldus Krugman.

"Het is niet zo dat de voorwaarden die hen eerder werden aangeboden, haalbaar waren. De nieuwe voorwaarden zijn nog slechter, maar de voorwaarden die ze daarvoor kregen, zouden ook niet gewerkt hebben. Dus ja, misschien dat ik hun bekwaamheid overschat heb."

'Wedden op een grexit'

Volgens de econoom blijft de situatie ondanks het nieuwe reddingsplan in ieder geval 'hopeloos'. "Ik zet mijn geld op een grexit", zei Krugman. De gevolgen voor de wereldwijde economie schat hij evenwel minder ernstig in dan het failliet van Lehman Brothers in 2008. De gevolgen van een eventuele grexit voor het Europese project zouden wel verstrekkend zijn. (Belga/CNN/BO)

De Amerikaanse Nobelprijswinnaar Economie Paul Krugman heeft herhaaldelijk al zijn afkeuring voor het door de trojka opgelegde besparingsbeleid voor Griekenland laten blijken. Volgens Krugman remt een dergelijk beleid de economische groei af.Maar in een recent interview met de Amerikaanse televisiezender CNN nuanceert hij het beeld van de boze trojka versus de weerloze Grieken.In het interview 'geeft Krugman toe' dat hij 'de bekwaamheid' van de Griekse regering 'misschien overschat heeft'. "Ik had zelfs niet gedacht dat ze bereid zouden zijn om een positie in te nemen zonder een noodplan te hebben. Vreemd genoeg dachten ze gewoon dat ze gewoon betere voorwaarden konden vragen zonder enig back-upplan. Natuurlijk was dat een schok", aldus Krugman. "Het is niet zo dat de voorwaarden die hen eerder werden aangeboden, haalbaar waren. De nieuwe voorwaarden zijn nog slechter, maar de voorwaarden die ze daarvoor kregen, zouden ook niet gewerkt hebben. Dus ja, misschien dat ik hun bekwaamheid overschat heb." Volgens de econoom blijft de situatie ondanks het nieuwe reddingsplan in ieder geval 'hopeloos'. "Ik zet mijn geld op een grexit", zei Krugman. De gevolgen voor de wereldwijde economie schat hij evenwel minder ernstig in dan het failliet van Lehman Brothers in 2008. De gevolgen van een eventuele grexit voor het Europese project zouden wel verstrekkend zijn. (Belga/CNN/BO)