Het afgelopen jaar heeft de Bijzondere Belastingsinspectie een tientalbedrijven kunnen strikken die belastingen probeerden te ontduiken op Belgische patenten of merken. Dat schrijft De Standaard.

De ondernemingen gebruiken dubieuze fiscale constructies om onder de fiscale radar van de inspectie te vliegen. Multinationals gebruiken al langere tijd verschillende legale trucs om minder belastingen te moeten betalen in het land waar ze actief zijn. Maar nu gebruiken ze die listen ook om belastingen te ontduiken.

Bedrijven laten via constructies de patenten of merknamen van een Belgische uitvinder of onderzoeksbureau registreren in een laag belast land. Zo vallen landen als Ierland, Luxemburg, Liechtenstein, Zwitserland, Cyprus en Hongkong bijzonder in de smaak. (Belga/NS)

Het afgelopen jaar heeft de Bijzondere Belastingsinspectie een tientalbedrijven kunnen strikken die belastingen probeerden te ontduiken op Belgische patenten of merken. Dat schrijft De Standaard. De ondernemingen gebruiken dubieuze fiscale constructies om onder de fiscale radar van de inspectie te vliegen. Multinationals gebruiken al langere tijd verschillende legale trucs om minder belastingen te moeten betalen in het land waar ze actief zijn. Maar nu gebruiken ze die listen ook om belastingen te ontduiken. Bedrijven laten via constructies de patenten of merknamen van een Belgische uitvinder of onderzoeksbureau registreren in een laag belast land. Zo vallen landen als Ierland, Luxemburg, Liechtenstein, Zwitserland, Cyprus en Hongkong bijzonder in de smaak. (Belga/NS)