De banken die de crash creëerden, hadden moeten verdwijnen, dat stelt de Amerikaanse journalist en auteur Patrick Jake "P.J." O'Rourke in een interview met Trends. De auteur merkt in zijn nieuwste Don't Vote. It Just Encourages the Bastards op: "De boodschap van de Amerikaanse regering aan de banken: doe dit nooit meer of we geven je nog meer geld."

De "grappigste schrijver van Amerika" (Wall Street Journal), vindt ook dat General Motors had failliet moeten gaan. "Al was het maar om de greep van de vakbonden te verslappen. Ik ben furieus door de ingreep. Adam Smith zei al dat de staat geen apotheek of een wijnhandel moest runnen. Dus ook geen autofabriek."

De Amerikaanse regering gaf een slecht signaal. "Haar geloofwaardigheid als verdediger van de vrije markt komt inderdaad onder druk te staan." Het pleidooi van politici voor een sterkere overheid om het risico van financiële crisissen te beperken, houdt volgens P.J. O'Rourke geen steek. "Politici zijn gewoonlijk onschuldige wauwelende gekken, waar geen ernstig iemand naar luistert. Plots werden ze belangrijke wauwelende gekken. Ze zijn gek op deze crisis. Ze jagen de argeloze burgers schrik aan met de boodschap dat ze iets willen wat ze eigenlijk altijd al hebben gewild toen niemand luisterde: macht en geld om uit te strooien."

De auteur zegt ook dat het geen zin heeft Wall Street verantwoordelijk te stellen voor de crisis. "Wall Street van geldzucht beschuldigen, is prostituees kwalijk nemen dat ze zich laten betalen. Je kunt misschien de regel invoeren dat alleen afgestudeerden zonder onderscheiding financiële producten mogen ontwikkelen, en dat onder leiding van een gesjeesde academicus. Als die laatste ze nog begrijpt, zal de controle al wat gemakkelijker zijn. Maar financiële actoren blijven zeer intelligent. Als je het ene verbiedt, vinden ze wel iets anders uit om flink geld te verdienen. Wat deden ze eigenlijk, slechte hypotheekkredieten verpakken en ze doorverkopen aan een financiële tegenpartij die ze op zijn beurt doorverkocht aan de volgende. Het echte probleem van de financiële crash was niet het overenthousiasme van de kopers of het feit dat ze niet wisten wat ze eigenlijk kochten, zoals bij de dotcomzeepbel. Ze wisten zeer goed dat ze junk verhandelden. Het kwam er alleen op neer die zo snel mogelijk door te schuiven naar een volgende koper."

H.B.

De banken die de crash creëerden, hadden moeten verdwijnen, dat stelt de Amerikaanse journalist en auteur Patrick Jake "P.J." O'Rourke in een interview met Trends. De auteur merkt in zijn nieuwste Don't Vote. It Just Encourages the Bastards op: "De boodschap van de Amerikaanse regering aan de banken: doe dit nooit meer of we geven je nog meer geld." De "grappigste schrijver van Amerika" (Wall Street Journal), vindt ook dat General Motors had failliet moeten gaan. "Al was het maar om de greep van de vakbonden te verslappen. Ik ben furieus door de ingreep. Adam Smith zei al dat de staat geen apotheek of een wijnhandel moest runnen. Dus ook geen autofabriek." De Amerikaanse regering gaf een slecht signaal. "Haar geloofwaardigheid als verdediger van de vrije markt komt inderdaad onder druk te staan." Het pleidooi van politici voor een sterkere overheid om het risico van financiële crisissen te beperken, houdt volgens P.J. O'Rourke geen steek. "Politici zijn gewoonlijk onschuldige wauwelende gekken, waar geen ernstig iemand naar luistert. Plots werden ze belangrijke wauwelende gekken. Ze zijn gek op deze crisis. Ze jagen de argeloze burgers schrik aan met de boodschap dat ze iets willen wat ze eigenlijk altijd al hebben gewild toen niemand luisterde: macht en geld om uit te strooien." De auteur zegt ook dat het geen zin heeft Wall Street verantwoordelijk te stellen voor de crisis. "Wall Street van geldzucht beschuldigen, is prostituees kwalijk nemen dat ze zich laten betalen. Je kunt misschien de regel invoeren dat alleen afgestudeerden zonder onderscheiding financiële producten mogen ontwikkelen, en dat onder leiding van een gesjeesde academicus. Als die laatste ze nog begrijpt, zal de controle al wat gemakkelijker zijn. Maar financiële actoren blijven zeer intelligent. Als je het ene verbiedt, vinden ze wel iets anders uit om flink geld te verdienen. Wat deden ze eigenlijk, slechte hypotheekkredieten verpakken en ze doorverkopen aan een financiële tegenpartij die ze op zijn beurt doorverkocht aan de volgende. Het echte probleem van de financiële crash was niet het overenthousiasme van de kopers of het feit dat ze niet wisten wat ze eigenlijk kochten, zoals bij de dotcomzeepbel. Ze wisten zeer goed dat ze junk verhandelden. Het kwam er alleen op neer die zo snel mogelijk door te schuiven naar een volgende koper." H.B.