Overzicht: de economische impact van het coronavirus
27/02/20 om 01:15
Bijgewerkt op
13/05/20 om 23:09
De coronacrisis woekert al maandenlang. Dat blijft niet zonder gevolgen voor de economie en de financiële markten. De Trends-redactie houdt u op de hoogte. Een overzicht.
Officiële cijfers zijn er niet, maar de mensen op het terrein maken zich sterk dat de besmettingen van jongeren niet zozeer op de scholen gebeuren. Op wat onderweg naar huis, 's avonds of in het weekend gebeurt, hebben ze veel minder zicht.
De Chinese economie is de coronaklap te boven gekomen. De productie is alweer groter dan vorig jaar. Met dank aan de Chinese consument, die opnieuw de portemonnee opent. Toch blijft de Chinese economie te afhankelijk van het overheidsinfuus, zegt William De Vijlder, hoofdeconoom van BNP Paribas.
Horeca Vlaanderen overweegt juridische stappen te ondernemen tegen de sluiting van cafés en restaurants als maatregel tegen het coronavirus. Het is volgens de sector niet bewezen dat het stijgend aantal besmettingen is toe te schrijven aan de horeca. Griet Cnudde, de Gentse advocate die is gespecialiseerd in publiek recht, twijfelt over het succes van de actie.
De huisartsen worden overspoeld met werk, maar de arbeidsartsen kunnen werknemers nog altijd niet rechtstreeks doorsturen naar testcentra. De arbeidsarts speelt een cruciale rol in het veilig houden van de werkvloer, en bijgevolg in het vermijden van een lockdown. Maar hebben zij voldoende wapens om de strijd tegen het virus aan te gaan?
In september kwamen er in totaal 379.303 passagiers op Brussels Airport, een daling met 84,8 procent in vergelijking met september 2019. Het lage cijfer is te wijten aan de toenemende reisbeperkingen. Het vrachtvervoer nam wel toe, meldt Brussels Airport in een persbericht.
De retailsector incasseert rake klappen door de coronacrisis, en dus krijgt ook de markt van het winkelvastgoed het zwaar te verduren. Vooral in de shoppingcenters is de vraag naar winkelruimte gekelderd.
Nu de ziekenhuisopnames snel toenemen, doemt het spookbeeld van een nieuwe lockdown weer op. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) analyseerde de impact van de wereldwijde lockdowns in het voorjaar en kwam tot enkele opvallende conclusies. Lockdowns kunnen onder meer het pad effenen voor een sneller economisch herstel.
Niet alle afhaal- of bezorgrestaurants hebben een eigen keuken. Sommige werken samen met zogenoemde dark kitchens of spookkeukens. Ook in België duikt het fenomeen op. Casper - jawel, het spookje - is een van de eerste initiatieven.
Uiteindelijk is één vraag van belang: welke economie houden we straks over? Je wil een economie die flexibel en solvabel genoeg is om straks een echte relance te realiseren, zegt Trends-hoofdredacteur Wim Verhoeven.
Wouter Dewulf (Universiteit Antwerpen) ziet de luchtvaart pas over vijf jaar herstellen. Dat heeft gevolgen voor Brussels Airlines. "De cash die het kreeg van de overheid en Lufthansa, zal relatief snel opgebrand zijn."
Op 14 oktober heeft Johan Albrecht bij Itinera zijn nieuwe boek Investeer in een gezonde levensstijl voorgesteld. Daarin pleit de Gentse econoom voor een individueel gezondheidsbudget voor iedereen, waarmee mensen een gezondere manier van leven kunnen aannemen.
Onze welvaart hangt aan het touwtje van de coronacrisis. Na de eerste besmettingsgolf veerde de economie krachtig op, maar na elke duik verliezen we hoogte. Kan de economie deze jojo-beweging aan tot er een vaccin is?
Nu het coronavirus weer fel opflakkert, wordt meer dan ooit uitgekeken naar een vaccin. Maar zelfs als volgend jaar de eerste coronavaccins klaar zijn, kan het nog een tijd duren voor ze kunnen of mogen toegediend worden.
'Het zal niet volstaan enkel in te grijpen bij indoorsporten. Benieuwd of onze sportfederaties en bevoegde minister het ook aandurven buitensporten aan coronabanden te leggen', zegt Trends-redacteur Bert Lauwers.
Toen de overheid het contract voor de Belgische corona-app toekende aan het onbekende Devside, leidde dat tot controverse. Jean-Paul de Ville meed de pers, hij wilde eerst de app bouwen. Nadat Coronalert ruim een half miljoen keer gedownload werd, spreekt hij wel.
De Europese Commissie heeft een langdurig contract afgesloten met het Amerikaanse farmabedrijf Gilead voor de levering van remdesivir, het medicijn dat het covid-19-virus moet afremmen bij ernstig zieke coronapatiënten. Daarmee neemt Europa de bezorgdheid weg over een nakend tekort aan remdesivir (met de merknaam Veklury) in onze contreien.
De coronapandemie heeft een gigantische impact op ons dagelijks leven. Ook ons consumptiepatroon is veranderd. We eten gezonder, we willen individuele verpakkingen, we winkelen anders. Trends somt tien gedragsveranderingen op en hoe bedrijven daarop inspelen.
Met 23 miljoen euro opgehaald durfkapitaal bindt de start-up ExeVir Bio de strijd aan tegen covid-19. Het doel is een behandeling tegen het virus te testen. Dat zou niet mogelijk zijn zonder het werk van onderzoeker Xavier Saelens.