Osborne klopt aan bij Bank of England na halvering groeiprognoses

© Belga

De Britse minister van Financiën George Osborne roept de hulp in van de Britse centrale bank (Bank of England) om de economie aan te zwengelen.

De Britse minister van Financiën George Osborne roept de hulp in van de Britse centrale bank (Bank of England) om de economie aan te zwengelen. De bijgestelde groeiprognoses voor het Verenigd Koninkrijk blijken namelijk een flinke tegenvaller.

De Britse minister van Financiën George Osborne heeft woensdag de economische groeiprognoses voor het Verenigd Koninkrijk voor dit jaar maar liefst gehalveerd van 1,2 (in december) tot 0,6 procent. Dat maakte Osborne bekend in het parlement bij de toelichting van de begroting. Voor 2014 mikt het Verenigd Koninkrijk op een groei van 1,8 procent tegenover een eerder geraamde 2,0 procent.

Volgens de minister van Financiën kampt de Britse economie onder meer met de gevolgen van de uitdijende crisis in de eurozone, maar moeten de Britten in ieder geval het ‘rechte pad’ blijven volgen. Dat betekent dat Osborne vasthoudt aan een strikt besparingplan. Er volgen ook enkele belastingmaatregelen ten gunste van de bedrijven, zoals de verlaging van de vennootschapsbelasting naar 20 procent en een knip in de loonkosten.

De Labor-oppositie spaart de kritiek niet op het beleid van Cameron en Osborne. Volgens Labor blijft de conservatieve regering te lang soberheid prediken, wat een rem zou zetten op de economische groei.

Osborne maakt zich sterk dat Groot-Brittannië op koers blijft om het onderliggende begrotingstekort binnen de vijf jaar te weg te werken. Ondanks een negatief resultaat in recente opiniepeilingen, rekenen Osborne en de conservatieve premier David Cameron erop dat zowel het begrotingstekort als de stijgende overheidsschuld aan banden wordt gelegd in de race naar de (her) verkiezingen binnen twee jaar.

Osborne verklaarde woensdag nog dat hij de hulp van de Bank of England nodig heeft voor ‘onconventionele monetaire maatregelen’. Dat zou kunnen betekenen dat er opnieuw geld wordt bijgedrukt om activa te kopen en op die manier geld te pompen in een zieltogende economie.

Volgens Osborne is er voortaan een grotere rol weggelegd voor de MPC (Monetary Policy Committee) binnen de Bank of England. De minister van Financiën wil meer bepaald dat de MPC een duidelijker beleid afbakent. Het beleid van de Bank of England zou dan op een vergelijkbare manier verlopen als dat van de Amerikaanse centrale bank (Fed), die steeds nadrukkelijker te kennen geeft hoe lang ze de Amerikaanse economie wil blijven ondersteunen. (Reuters/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content