Belastingplichtigen kunnen maar beter opletten met de vooraf ingevulde belastinggegevens. Wat de fiscus voor u invult, is niet altijd juist of volledig, schrijven De Standaard, De Tijd en Het Nieuwsblad.

Fout in het voordeel van de fiscus

Fiscaal advocaat Michel Maus bond de kat de bel aan op Twitter. De door de fiscus vooraf ingevulde belastingbrief van zijn moeder op Tax-on-web bleek fout. Een fout in het voordeel van de fiscus ten bedrage van 700 euro.

Belastingplichtige moet zelf nagaan of fiscus juist invult

Volgens advocaat Luc Vanheeswijck van het fiscaal advocatenkantoor Dumon, Sablon & Vanheeswijck is 85 tot 90 procent van de vooraf ingevulde aangiften juist. Het is volgens Vanheeswijck aan de belastingplichtige om na te gaan of wat de fiscus heeft ingevuld, juist is.

De vraag rijst of, naarmate de vooraf ingevulde belastingaangifte meer ingeburgerd raakt, mensen niet te veel vertrouwen krijgen in het systeem en ervan uitgaan dat wat de fiscus invult, sowieso correct is.

Fouten en foutjes

Bij de 1,5 miljoen vereenvoudigde aangiften van vorig jaar waren er toch 75.000 belastingplichtigen die de vooraf ingevulde cijfers van de fiscus wijzigden. Dat ging om 5,12 procent van het totaal en is zonder Tax-on-web gerekend, waar jaarlijks ook foutjes in opduiken.

"We zijn geen big brother en weten niet alles", zegt Francis Adyns, de woordvoerder van de fiscus.

Juiste informatie, foute berekening

Maar wat Maus twitterde, is van een andere orde. Daar ging het om gegevens die de fiscus had, maar niet in rekening bracht, waardoor Maus' moeder 700 euro belasting te veel zou betalen. "Dit is het smerige van de zaak. De fiscus had de juiste informatie, maar rekende gewoon te veel aan." (Belga/EE)

Belastingplichtigen kunnen maar beter opletten met de vooraf ingevulde belastinggegevens. Wat de fiscus voor u invult, is niet altijd juist of volledig, schrijven De Standaard, De Tijd en Het Nieuwsblad. Fout in het voordeel van de fiscus Fiscaal advocaat Michel Maus bond de kat de bel aan op Twitter. De door de fiscus vooraf ingevulde belastingbrief van zijn moeder op Tax-on-web bleek fout. Een fout in het voordeel van de fiscus ten bedrage van 700 euro. Belastingplichtige moet zelf nagaan of fiscus juist invult Volgens advocaat Luc Vanheeswijck van het fiscaal advocatenkantoor Dumon, Sablon & Vanheeswijck is 85 tot 90 procent van de vooraf ingevulde aangiften juist. Het is volgens Vanheeswijck aan de belastingplichtige om na te gaan of wat de fiscus heeft ingevuld, juist is. De vraag rijst of, naarmate de vooraf ingevulde belastingaangifte meer ingeburgerd raakt, mensen niet te veel vertrouwen krijgen in het systeem en ervan uitgaan dat wat de fiscus invult, sowieso correct is. Fouten en foutjes Bij de 1,5 miljoen vereenvoudigde aangiften van vorig jaar waren er toch 75.000 belastingplichtigen die de vooraf ingevulde cijfers van de fiscus wijzigden. Dat ging om 5,12 procent van het totaal en is zonder Tax-on-web gerekend, waar jaarlijks ook foutjes in opduiken. "We zijn geen big brother en weten niet alles", zegt Francis Adyns, de woordvoerder van de fiscus. Juiste informatie, foute berekening Maar wat Maus twitterde, is van een andere orde. Daar ging het om gegevens die de fiscus had, maar niet in rekening bracht, waardoor Maus' moeder 700 euro belasting te veel zou betalen. "Dit is het smerige van de zaak. De fiscus had de juiste informatie, maar rekende gewoon te veel aan." (Belga/EE)