'We kondigen het afronden van een historisch akkoord aan tussen de leden van de OPEC+ om de productie met bijna 10 miljoen vaten per dag te verminderen vanaf 1 mei', aldus al-Fadhel.

Concreet besloten de OPEC-landen, Rusland en andere olieproducerende landen zondag via een videoconferentie om in mei en juni hun productie te beperken tot 9,7 miljoen vaten per dag. Mexico wilde eerst niet instemmen maar ging toch overstag na een compensatieaanbod van de VS.

De prijzen van ruwe olie zijn de afgelopen twee maanden gehalveerd, omdat de vraag is gedaald door de wereldwijde economische vertraging door de coronapandemie. Ook de prijzenoorlog tussen Rusland en Saoedi-Arabië speelde een rol in de prijsdaling. Het akkoord moet de olieprijs weer opkrikken.

De Russische president Vladimir Poetin heeft zondagavond over het akkoord getelefoneerd met zijn Amerikaanse collega Donald Trump en met de Saoedische koning Salman. Ze reageerden allemaal positief. 'De productiebeperking kan de markten stabiliseren en de duurzaamheid van de wereldeconomie als geheel waarborgen', meent het Kremlin.

Trump sprak op Twitter over 'een geweldige deal voor iedereen' en dankte zowel Poetin als Salman. Volgens hem levert dit honderdduizenden banen op in de VS.

De olieprijs is heel even opgeveerd nadat de olieproducerende landen zondagavond de deal aankondigden. Een vat Amerikaanse olie stond 9 procent in de plus en Brentolie steeg met 6 procent, maar de prijzen zakten vrij snel alweer in.

Experten waarschuwden er al voor dat een productieverlaging met 10 miljoen vaten onvoldoende zou zijn. De regering van Koeweit liet weten dat de verlaging kan worden opgeschroefd tot 20 miljoen vaten per dag, op voorwaarde dat ook andere landen de productie verder terugschroeven.

'We kondigen het afronden van een historisch akkoord aan tussen de leden van de OPEC+ om de productie met bijna 10 miljoen vaten per dag te verminderen vanaf 1 mei', aldus al-Fadhel. Concreet besloten de OPEC-landen, Rusland en andere olieproducerende landen zondag via een videoconferentie om in mei en juni hun productie te beperken tot 9,7 miljoen vaten per dag. Mexico wilde eerst niet instemmen maar ging toch overstag na een compensatieaanbod van de VS. De prijzen van ruwe olie zijn de afgelopen twee maanden gehalveerd, omdat de vraag is gedaald door de wereldwijde economische vertraging door de coronapandemie. Ook de prijzenoorlog tussen Rusland en Saoedi-Arabië speelde een rol in de prijsdaling. Het akkoord moet de olieprijs weer opkrikken.De Russische president Vladimir Poetin heeft zondagavond over het akkoord getelefoneerd met zijn Amerikaanse collega Donald Trump en met de Saoedische koning Salman. Ze reageerden allemaal positief. 'De productiebeperking kan de markten stabiliseren en de duurzaamheid van de wereldeconomie als geheel waarborgen', meent het Kremlin. Trump sprak op Twitter over 'een geweldige deal voor iedereen' en dankte zowel Poetin als Salman. Volgens hem levert dit honderdduizenden banen op in de VS. De olieprijs is heel even opgeveerd nadat de olieproducerende landen zondagavond de deal aankondigden. Een vat Amerikaanse olie stond 9 procent in de plus en Brentolie steeg met 6 procent, maar de prijzen zakten vrij snel alweer in. Experten waarschuwden er al voor dat een productieverlaging met 10 miljoen vaten onvoldoende zou zijn. De regering van Koeweit liet weten dat de verlaging kan worden opgeschroefd tot 20 miljoen vaten per dag, op voorwaarde dat ook andere landen de productie verder terugschroeven.