Er bestaat een grote reserve aan nog niet gebruikte notionele-interestaftrekken, die de overheid miljarden kan kosten.

Dat zegt SP.A-Kamerlid Dirk Van der Maelen maandag in De Standaard, na inzage van cijfermateriaal dat minister van Financiën Didier Reynders (MR) hem bezorgde.

'Stuwmeer'

Een en ander is een gevolg van het feit dat bedrijven in het verleden recht hadden op meer belastingaftrekken dan ze konden opgebruiken.

Uit de cijfers blijkt dat het 'stuwmeer' alleen al voor het aanslagjaar 2009, die betrekking hebben op de belastingen over het jaar 2008, met 3 miljard euro was gestegen tegenover het aanslagjaar 2008. De teller staat nu op 5,4 miljard euro. Van der Maelen betwijfelt ook dat er nog geen cijfers zijn voor 2009.

Door de niet-gebruikte notionele intrestaftrekken dreigt de opbrengst van de vennootschapsbelasting de komende jaren tegen te vallen, zo waarschuwt Van der Maelen.

Fictieve interestvoet

Door de notionele-interestaftrek kunnen bedrijven en banken niet alleen op geleend geld, maar ook op de inbreng van eigen kapitaal een fictieve intrestvoet toepassen en het resultaat aftrekken van hun belastbare winst. Bedoeling van deze maatregel was bedrijven aan te zetten met eigen middelen te werken in plaats van overmatig met kredieten te werken.

Vorige week verklaarde Leterme aan Amerikaanse beleggers dat er in zijn regering consensus bestaat om de notionele intrestaftrek te behouden. Later ging de PS daar tegen in. (Belga/KVDA)

Er bestaat een grote reserve aan nog niet gebruikte notionele-interestaftrekken, die de overheid miljarden kan kosten. Dat zegt SP.A-Kamerlid Dirk Van der Maelen maandag in De Standaard, na inzage van cijfermateriaal dat minister van Financiën Didier Reynders (MR) hem bezorgde. 'Stuwmeer' Een en ander is een gevolg van het feit dat bedrijven in het verleden recht hadden op meer belastingaftrekken dan ze konden opgebruiken. Uit de cijfers blijkt dat het 'stuwmeer' alleen al voor het aanslagjaar 2009, die betrekking hebben op de belastingen over het jaar 2008, met 3 miljard euro was gestegen tegenover het aanslagjaar 2008. De teller staat nu op 5,4 miljard euro. Van der Maelen betwijfelt ook dat er nog geen cijfers zijn voor 2009. Door de niet-gebruikte notionele intrestaftrekken dreigt de opbrengst van de vennootschapsbelasting de komende jaren tegen te vallen, zo waarschuwt Van der Maelen. Fictieve interestvoet Door de notionele-interestaftrek kunnen bedrijven en banken niet alleen op geleend geld, maar ook op de inbreng van eigen kapitaal een fictieve intrestvoet toepassen en het resultaat aftrekken van hun belastbare winst. Bedoeling van deze maatregel was bedrijven aan te zetten met eigen middelen te werken in plaats van overmatig met kredieten te werken. Vorige week verklaarde Leterme aan Amerikaanse beleggers dat er in zijn regering consensus bestaat om de notionele intrestaftrek te behouden. Later ging de PS daar tegen in. (Belga/KVDA)