Olli Rehn teleurgesteld in reactie financiële markten

© Olli Rehn (foto belga)

De financiële markten reageren niet zoals gehoopt op het akkoord dat de Europese leiders op 21 juli hebben bereikt. Dat zei eurocommissaris Olli Rehn vrijdag in Brussel.

Volgens Olli Rehn, die zijn vakantie afgebroken ziet door de schuldencrisis, mangelt er iets aan de communicatie rond de maatregelen die de leiders van de eurozone hebben genomen om de schuldencrisis af te blokken. Dat blijkt namelijk uit de reactie van de beurzen, die wereldwijd al dagenlang rood kleuren.

Het is nu een kwestie van de akkoorden van het hulpplan zo snel mogelijk ingevuld te krijgen, aldus de eurocommissaris. Dat zou binnen een termijn van enkele weken moeten gebeuren.

Globale oplossing

Rehn vindt dat de schuldencrisis Europa overstijgt en een “globale” oplossing verdient. De eurocommissaris pleit voor meer coördinatie tussen de meest geïndustrialiseerde landen, verenigd in de G7 of de G20. Voor Italië en Spanje,die in het vizier van de financiële markten liggen, is er volgens Rehn geen Europees reddingsplan nodig. Die landen moeten met andere woorden een aantal sociaal-economische hervormingen doorvoeren om hun publieke financiën op lange termijn aannemelijk te maken.

Merkel en Sarkozy

Naar verluidt overleggen de Duitse kanselier Merkel en de Franse president Sarkozy vrijdag telefonisch over hoe de schuldencrisis in de eurozone moet worden aangepakt. Ook met de Spaanse premier José Luis Rodriguez wordt per telefoon overlegd.

Coene

Donderdag liet ECB-voorzitter Trichet verstaan dat de centrale bank opnieuw staatspapier gaat inslaan om de eurozone uit het slop te halen. In een reactie op RTBF-radio verklaarde Luc Coene, gouverneur van de Nationale Bank, vrijdag dat de landen van de eurozone zelf maatregelen moeten nemen. Anders dient de interventie van de Europese Centrale Bank (ECB) tot niets, aldus Coene. In dat verband hekelde de gouverneur de onderbrekingen van de regeringsonderhandelingen in ons land. De vakantie van de onderhandelaars zou bij de financiële markten weleens de indruk kunnen wekken dat ons land zich niet bewust is van de ernst van de situatie.

(belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content