België moet de automatische loonindexering hervormen om de competitiviteit van de economie te vrijwaren, zegt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in een nieuw rapport.

De OESO merkt op dat de inflatie in ons land hoog blijft, mede door de gestegen energieprijzen. De sociale partners spraken af dat de lonen niet fors mochten stijgen, maar door de automatische loonindexering en de hoge inflatie namen de loonkosten toe en dat tast de concurrentiekracht aan, luidt het.

Verschillende politieke partijen pleitten al voor een hervorming van de index. Anderen, zoals CD&V-vicepremier Steven Vanackere, opperden al het idee van een indexsprong. De PS van premier Elio Di Rupo wil echter niet dat er aan de index wordt geraakt.

Vooruitzichten

De OESO verwacht dat de economie van de eurozone dit jaar met 0,1 procent zal krimpen. In november ging ze nog uit van een groei van 0,2 procent. De organisatie voorspelt onder meer recessies in Griekenland (-5,3 procent), Italië (-1,7) en Spanje (-1,6).

De OESO behoudt de voorspelling van een economische groei van 3,4 procent wereldwijd in 2012. Onder meer de prognose voor de VS werd opwaarts bijgesteld, tot 2,4 procent.

Voor de Belgische economie verwacht de organisatie dit jaar een groei van 0,4 procent. De organisatie is daarmee opvallend optimistisch tegenover andere instellingen. Zo verwacht de Europese Commissie dit jaar een nulgroei in België en gaat de Nationale Bank van België gaat zelfs uit van -0,1 procent. (Belga/KVDA)

België moet de automatische loonindexering hervormen om de competitiviteit van de economie te vrijwaren, zegt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in een nieuw rapport. De OESO merkt op dat de inflatie in ons land hoog blijft, mede door de gestegen energieprijzen. De sociale partners spraken af dat de lonen niet fors mochten stijgen, maar door de automatische loonindexering en de hoge inflatie namen de loonkosten toe en dat tast de concurrentiekracht aan, luidt het. Verschillende politieke partijen pleitten al voor een hervorming van de index. Anderen, zoals CD&V-vicepremier Steven Vanackere, opperden al het idee van een indexsprong. De PS van premier Elio Di Rupo wil echter niet dat er aan de index wordt geraakt. Vooruitzichten De OESO verwacht dat de economie van de eurozone dit jaar met 0,1 procent zal krimpen. In november ging ze nog uit van een groei van 0,2 procent. De organisatie voorspelt onder meer recessies in Griekenland (-5,3 procent), Italië (-1,7) en Spanje (-1,6). De OESO behoudt de voorspelling van een economische groei van 3,4 procent wereldwijd in 2012. Onder meer de prognose voor de VS werd opwaarts bijgesteld, tot 2,4 procent. Voor de Belgische economie verwacht de organisatie dit jaar een groei van 0,4 procent. De organisatie is daarmee opvallend optimistisch tegenover andere instellingen. Zo verwacht de Europese Commissie dit jaar een nulgroei in België en gaat de Nationale Bank van België gaat zelfs uit van -0,1 procent. (Belga/KVDA)