Oekraïne betaalt ongeveer 400 dollar per kubieke meter voor het gas van de Russische staatsmaatschappij Gazprom, een van de hoogste tarieven in Europa. Volgens de Russen heeft Oekraïne de factuur van 882 miljoen dollar voor augustus nog altijd niet betaald.

De discussie doet vrezen voor een nieuwe gasoorlog, vergelijkbaar met die van begin 2009, toen delen van Oost-Europa zonder verwarming kwamen te zitten. Daarbovenop dreigen productieverminderingen in Noorwegen, de op één na grootste gasleverancier van Europa. Dat land moet een aantal verouderende gasvelden verbouwen. Rusland levert een kwart van de Europese gasvoorraden; de helft daarvan wordt via Oekraïne geïmporteerd.

Oekraïne is in hoog tempo zijn energievoorziening aan het diversifiëren. Het sloot akkoorden met Shell en Chevron voor schaliegas, en met ExxonMobil voor diepzeeboringen in de Zwarte Zee. Dat zint Rusland niet, al zal het nog jaren duren voordat die projecten resultaat opleveren. Toch verwachten experts geen herhaling van de gasoorlog. Er loopt intussen een rechtstreekse pijpleiding van Rusland naar Duitsland (Nord Stream), en ook een pijpleiding van Azerbeidzjan naar Italië is zo goed als klaar. (LH)

Oekraïne betaalt ongeveer 400 dollar per kubieke meter voor het gas van de Russische staatsmaatschappij Gazprom, een van de hoogste tarieven in Europa. Volgens de Russen heeft Oekraïne de factuur van 882 miljoen dollar voor augustus nog altijd niet betaald. De discussie doet vrezen voor een nieuwe gasoorlog, vergelijkbaar met die van begin 2009, toen delen van Oost-Europa zonder verwarming kwamen te zitten. Daarbovenop dreigen productieverminderingen in Noorwegen, de op één na grootste gasleverancier van Europa. Dat land moet een aantal verouderende gasvelden verbouwen. Rusland levert een kwart van de Europese gasvoorraden; de helft daarvan wordt via Oekraïne geïmporteerd. Oekraïne is in hoog tempo zijn energievoorziening aan het diversifiëren. Het sloot akkoorden met Shell en Chevron voor schaliegas, en met ExxonMobil voor diepzeeboringen in de Zwarte Zee. Dat zint Rusland niet, al zal het nog jaren duren voordat die projecten resultaat opleveren. Toch verwachten experts geen herhaling van de gasoorlog. Er loopt intussen een rechtstreekse pijpleiding van Rusland naar Duitsland (Nord Stream), en ook een pijpleiding van Azerbeidzjan naar Italië is zo goed als klaar. (LH)