Obama beklemtoonde dat de VS belang hebben bij een economisch sterk Europa. Het oplossen van de crisis is "extreem belangrijk voor onze economie", stelde Obama tijdens een ontmoeting met Herman Van Rompuy, voorzitter van de Europese raad, eurocommissaris voor Handel Karel De Gucht en José Manuel Barroso voorzitter van de Europese Commissie.

"Als de Europese economie krimpt, zal het veel moeilijker zijn om hier jobs te creëren", voegde de president toe. Volgens de slotverklaring na de ontmoeting begroet Washington "de daden en vastberadenheid van de EU om alle noodzakelijke stappen te nemen om de financiële stabiliteit van de eurozone te verzekeren en de crisis op te lossen".

Vertrouwenscrisis

Van Rompuy erkende de Europese problemen. "We worden met een vertrouwenscrisis geconfronteerd, die verergerd wordt door een terugval in de wereldwijde economische groei". Hij beloofde tegen de Europese top van volgende week nieuwe voorstellen om budgettaire en economische discipline af te dwingen in de eurozone.

Wisselkoersen

Van Rompuy beklemtoonde echter dat de terugval van de wereldeconomie niet enkel aan de Europese problemen te wijten is. "Ook anderen moeten hun deel van het werk doen, bijvoorbeeld inzake wisselkoersen en de uitvoering van de engagementen van de G20 van Cannes", aldus de Europese Raadsvoorzitter.

Amerikaanse schuldenlast

Ook de Amerikaanse openbare financiën zitten intussen nog steeds in het sukkelstraatje. De twee grote politieke families in Washington raken het niet eens over de aanpak van de schuldenlast. In de slotverklaring heet het dat "de EU uitkijkt naar Amerikaanse maatregelen om de openbare financiën op middellange termijn te consolideren".

Werkgroep

De VS en de EU gaan intussen een werkgroep oprichten die op zoek moet naar beleidsdomeinen en maatregelen die de handelsstromen en investeringen tussen de VS en Europa kunnen maximaliseren.

Eurocommissaris voor Handel Karel De Gucht, naast Van Rompuy de tweede Belg die bij Obama aan tafel zat, zal namens Europa die werkgroep leiden. (Belga/EE)

Obama beklemtoonde dat de VS belang hebben bij een economisch sterk Europa. Het oplossen van de crisis is "extreem belangrijk voor onze economie", stelde Obama tijdens een ontmoeting met Herman Van Rompuy, voorzitter van de Europese raad, eurocommissaris voor Handel Karel De Gucht en José Manuel Barroso voorzitter van de Europese Commissie. "Als de Europese economie krimpt, zal het veel moeilijker zijn om hier jobs te creëren", voegde de president toe. Volgens de slotverklaring na de ontmoeting begroet Washington "de daden en vastberadenheid van de EU om alle noodzakelijke stappen te nemen om de financiële stabiliteit van de eurozone te verzekeren en de crisis op te lossen". Vertrouwenscrisis Van Rompuy erkende de Europese problemen. "We worden met een vertrouwenscrisis geconfronteerd, die verergerd wordt door een terugval in de wereldwijde economische groei". Hij beloofde tegen de Europese top van volgende week nieuwe voorstellen om budgettaire en economische discipline af te dwingen in de eurozone. Wisselkoersen Van Rompuy beklemtoonde echter dat de terugval van de wereldeconomie niet enkel aan de Europese problemen te wijten is. "Ook anderen moeten hun deel van het werk doen, bijvoorbeeld inzake wisselkoersen en de uitvoering van de engagementen van de G20 van Cannes", aldus de Europese Raadsvoorzitter. Amerikaanse schuldenlast Ook de Amerikaanse openbare financiën zitten intussen nog steeds in het sukkelstraatje. De twee grote politieke families in Washington raken het niet eens over de aanpak van de schuldenlast. In de slotverklaring heet het dat "de EU uitkijkt naar Amerikaanse maatregelen om de openbare financiën op middellange termijn te consolideren". Werkgroep De VS en de EU gaan intussen een werkgroep oprichten die op zoek moet naar beleidsdomeinen en maatregelen die de handelsstromen en investeringen tussen de VS en Europa kunnen maximaliseren. Eurocommissaris voor Handel Karel De Gucht, naast Van Rompuy de tweede Belg die bij Obama aan tafel zat, zal namens Europa die werkgroep leiden. (Belga/EE)