Dirk Van der Malen vroeg via een parlementaire vraag aan minister van Financiën Didier Reynders (MR) de meeste recente cijfers over de notionele intrestaftrek. De meest recente cijfers zijn van het aanslagjaar 2009 (op basis van inkomsten uit 2008).

De fiscale kost ligt veel te hoog, zegt Kamerlid Van der Maelen. "10 keer hoger dan afgesproken bij de invoering van de maatregel. Bovendien lijkt de positieve impact op investeringen, jobs en solvabiliteit flink tegen te vallen en moeten de KMO's het met de kruimels stellen."

In totaal maakten 434.257 vennootschappen gebruik van de fiscale maatregel. 925 miljoen euro of 5,3 procent van de 17,3 miljard euro aan notionele intrestaftrek in 2009 kwam ten goede van KMO's.

20 vennootschappen zijn de grote slokop van de maatregel. Samen brachten zij voor 5,6 miljard euro in, ofwel een derde van het totale bedrag. De top-5 wordt bevolkt door vennootschappen van ArcelorMittal, BASF, de vroegere Fortis-bank, GSK Biologicals en de Finse holding Fortum Project Finance.

Volgens Van der Maelen, die zich baseert op cijfers van de Balanscentrale van de Nationale Bank en de Trends Top 30.000, zijn er bij die 20 vennootschappen slechts 242 voltijdse jobs gecreëerd in 2008 in vergelijking met het jaar voordien.

"De notionele intrestaftrek is uitgegroeid tot een fiscaal monster van Frankenstein. Het is hoog tijd dat we het laten inslapen", besluit Van der Maelen.

Dirk Van der Malen vroeg via een parlementaire vraag aan minister van Financiën Didier Reynders (MR) de meeste recente cijfers over de notionele intrestaftrek. De meest recente cijfers zijn van het aanslagjaar 2009 (op basis van inkomsten uit 2008). De fiscale kost ligt veel te hoog, zegt Kamerlid Van der Maelen. "10 keer hoger dan afgesproken bij de invoering van de maatregel. Bovendien lijkt de positieve impact op investeringen, jobs en solvabiliteit flink tegen te vallen en moeten de KMO's het met de kruimels stellen." In totaal maakten 434.257 vennootschappen gebruik van de fiscale maatregel. 925 miljoen euro of 5,3 procent van de 17,3 miljard euro aan notionele intrestaftrek in 2009 kwam ten goede van KMO's. 20 vennootschappen zijn de grote slokop van de maatregel. Samen brachten zij voor 5,6 miljard euro in, ofwel een derde van het totale bedrag. De top-5 wordt bevolkt door vennootschappen van ArcelorMittal, BASF, de vroegere Fortis-bank, GSK Biologicals en de Finse holding Fortum Project Finance. Volgens Van der Maelen, die zich baseert op cijfers van de Balanscentrale van de Nationale Bank en de Trends Top 30.000, zijn er bij die 20 vennootschappen slechts 242 voltijdse jobs gecreëerd in 2008 in vergelijking met het jaar voordien. "De notionele intrestaftrek is uitgegroeid tot een fiscaal monster van Frankenstein. Het is hoog tijd dat we het laten inslapen", besluit Van der Maelen.