Nochtans laat een ministeriële rondzendbrief dat toe. Dat blijkt uit het antwoord van gewezen minister van Justitie Stefaan De Clerck op een vraag van N-VA-Kamerlid Karel Uyttersprot, eind vorig jaar. De minister vindt dat de rechtszoekende dan maar naar een andere notaris moet stappen.

Bij de vereffening van ondernemingen moet de rechtbank volgens een wet van 2006 op twee zitdagen een vereffenaar aanstellen en het verdelingsplan goedkeuren. De minister van Justitie stuurde een rondzendbrief om die logge procedure te vereenvoudigen. Voor vennootschappen zonder schulden kan de vereffening in dezelfde akte en zonder vereffenaar.

Bart van Opstal van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat legt de vinger op de zere plek. "Een rondzendbrief kan natuurlijk moeilijk een wet opheffen. En het is ook niet altijd duidelijk of de vennootschap nog schulden heeft bij de RSZ of de fiscus." De notarissen zijn vragende partij voor een wet die rechtszekerheid biedt.

Kurt Grillet van het advocatenkantoor Altius merkt bij ondernemers en multinationals een stijgende vraag naar een vereenvoudigde vereffening. "De economische crisis en de snel evoluerende overnamemarkt spelen daarbij ongetwijfeld een rol", weet hij. Om een einde te maken aan de rechtsonzekerheid hebben CD&V en de N-VA een wetsvoorstel ingediend dat de vereenvoudigde vereffening mogelijk maakt. (HB)

Nochtans laat een ministeriële rondzendbrief dat toe. Dat blijkt uit het antwoord van gewezen minister van Justitie Stefaan De Clerck op een vraag van N-VA-Kamerlid Karel Uyttersprot, eind vorig jaar. De minister vindt dat de rechtszoekende dan maar naar een andere notaris moet stappen. Bij de vereffening van ondernemingen moet de rechtbank volgens een wet van 2006 op twee zitdagen een vereffenaar aanstellen en het verdelingsplan goedkeuren. De minister van Justitie stuurde een rondzendbrief om die logge procedure te vereenvoudigen. Voor vennootschappen zonder schulden kan de vereffening in dezelfde akte en zonder vereffenaar. Bart van Opstal van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat legt de vinger op de zere plek. "Een rondzendbrief kan natuurlijk moeilijk een wet opheffen. En het is ook niet altijd duidelijk of de vennootschap nog schulden heeft bij de RSZ of de fiscus." De notarissen zijn vragende partij voor een wet die rechtszekerheid biedt. Kurt Grillet van het advocatenkantoor Altius merkt bij ondernemers en multinationals een stijgende vraag naar een vereenvoudigde vereffening. "De economische crisis en de snel evoluerende overnamemarkt spelen daarbij ongetwijfeld een rol", weet hij. Om een einde te maken aan de rechtsonzekerheid hebben CD&V en de N-VA een wetsvoorstel ingediend dat de vereenvoudigde vereffening mogelijk maakt. (HB)