Stiglitz uit zijn bezorgdheid over de toekomst van Europa in een interview met de Franse krant Le Monde. Het interview kwam tot stand naar aanleiding van het nieuwe boek van de Nobelprijswinnaar, 'The Great Divide: Unequal Societies and What We Can Do About Them'.

Het boek is vanaf vandaag - dinsdag 2 september - te koop in de boekhandel.

Hoewel 'The Great Divide' in de eerste plaats handelt over de ongelijkheid in de Verenigde Staten, houdt Stiglitz in het interview met de Franse krant ook even de toekomst van het 'Oude Continent' tegen het licht. En die oogt bepaald niet rooskleurig, als je de Nobelprijswinnaar Economie van 2001 mag geloven tenminste.

Arme Grieken

Stiglitz is alvast niet te spreken over het derde steunpakket dat het noodlijdende Griekenland te beurt is gevallen: "Dit plan biedt de garantie dat Griekenland zal wegzinken in een lange en pijnlijke depressie. Ik ben niet erg optimistisch."

De econoom ziet wel een lichtpunt in de houding van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat openlijk pleit voor de vermindering van de Griekse overheidsschuld, 'hoewel dat de schuldeisers niet verhinderd heeft een plan goed te keuren waarin daaover met geen woord wordt gerept.'

Schuldenkwestie

Op de vraag waarom de schuldenkwestie zo gevoelig ligt in Europa, antwoordt Stiglitz dat er twee redenen zijn. "Ten eerste heerst er de verwarring", aldus Stiglitz. "Schuld is niet ontworpen om een rem te zetten op de economische groei, wel integendeel. Schuld moet de toekomstige welvaart verzekeren, wanneer het wordt gebruikt om belangrijke investeringen te financieren. Europeanen zijn dat vergeten."

Ten tweede wijst Stiglitz op de dreiging van de politieke rechtervleugel van het Oude Continent, die 'de hysterie rondom de schulden voedt om de eenvoudige reden dat ze daarmee de reikwijdte van de lidstaten wil beperken'.

"Dat is zeer verontrustend", stelt de econoom. "Door zich op te sluiten in dit wereldbeeld, gekoppeld aan de obsessie met soberheid en de fobie voor schuld, is de Europese Unie haar eigen toekomst aan het vernietigen", luidt de conclusie.

(BO)

Stiglitz uit zijn bezorgdheid over de toekomst van Europa in een interview met de Franse krant Le Monde. Het interview kwam tot stand naar aanleiding van het nieuwe boek van de Nobelprijswinnaar, 'The Great Divide: Unequal Societies and What We Can Do About Them'.Het boek is vanaf vandaag - dinsdag 2 september - te koop in de boekhandel.Hoewel 'The Great Divide' in de eerste plaats handelt over de ongelijkheid in de Verenigde Staten, houdt Stiglitz in het interview met de Franse krant ook even de toekomst van het 'Oude Continent' tegen het licht. En die oogt bepaald niet rooskleurig, als je de Nobelprijswinnaar Economie van 2001 mag geloven tenminste.Stiglitz is alvast niet te spreken over het derde steunpakket dat het noodlijdende Griekenland te beurt is gevallen: "Dit plan biedt de garantie dat Griekenland zal wegzinken in een lange en pijnlijke depressie. Ik ben niet erg optimistisch."De econoom ziet wel een lichtpunt in de houding van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat openlijk pleit voor de vermindering van de Griekse overheidsschuld, 'hoewel dat de schuldeisers niet verhinderd heeft een plan goed te keuren waarin daaover met geen woord wordt gerept.' Op de vraag waarom de schuldenkwestie zo gevoelig ligt in Europa, antwoordt Stiglitz dat er twee redenen zijn. "Ten eerste heerst er de verwarring", aldus Stiglitz. "Schuld is niet ontworpen om een rem te zetten op de economische groei, wel integendeel. Schuld moet de toekomstige welvaart verzekeren, wanneer het wordt gebruikt om belangrijke investeringen te financieren. Europeanen zijn dat vergeten." Ten tweede wijst Stiglitz op de dreiging van de politieke rechtervleugel van het Oude Continent, die 'de hysterie rondom de schulden voedt om de eenvoudige reden dat ze daarmee de reikwijdte van de lidstaten wil beperken'."Dat is zeer verontrustend", stelt de econoom. "Door zich op te sluiten in dit wereldbeeld, gekoppeld aan de obsessie met soberheid en de fobie voor schuld, is de Europese Unie haar eigen toekomst aan het vernietigen", luidt de conclusie.(BO)