De nieuwe voorzitter van de Bundesbvank Joachim Nagel is bezorgd om de hoge inflatie en vreest dat die langer zal aanslepen dan verwacht. 'Bij elke onzekerheid die de prijsstabiliteit in gevaar brengt, moet de ECB handelen en haar monetaire koers aanpassen', zei de 55-jarige economist dinsdag bij de machtsoverdracht in Frankfurt.

De voorbije maanden steeg de inflatie in de eurozone snel tot 5 procent of het hoogste peil sinds de invoering van de eenheidsmunt. Ook in Duitsland liggen de prijzen nu 5,3 procent hoger dan vorig jaar, een stijging die niet meer is voorgekomen sinds begin jaren 1990.

Een te hoge inflatie tast de koopkracht van de burgers aan. Critici wijzen met een beschuldigende vinger naar de ECB, die de afgelopen jaren de geldkraan massaal open draaide. De doelstelling van de ECB is nochtans een inflatie van net onder de 2 procent, al laat ze wel een tijdelijke afwijking naar boven of onder toe alvorens haar beleid te wijzigen.

'De mensen in Duitsland verwachten dat de Bundesbank een hoorbare stem is voor de cultuur van stabiliteit. Ik kan hen verzekeren dat dat zo zal blijven', verzekerde Nagel dinsdag. Ook zijn voorganger Weidmann uitte de voorbije jaren herhaaldelijk kritiek op het te soepele monetaire beleid van de Europese Centrale Bank. Vooral de massale aankoop van obligaties was hem een doorn in het oog. Hij waarschuwde dat de ECB de regeringen niet afhankelijk mocht maken van goedkoop geld. Dinsdag concludeerde Weidmann dat het monetaire beleid nooit helemaal uit de crisismodus is gekomen: 'De permanente noodtoestand heeft zijn sporen nagelaten', klonk het.

ECB-voorzitster Christine Lagarde zei dinsdag bij de ambtswissel dat ze er zich bewust van is dat de stijgende prijzen veel mensen zorgen baart. 'Wij nemen deze zorgen zeer ernstig', aldus Lagarde. 'De mensen kunnen erop rekenen dat we vasthouden aan de doelstelling van prijsstabiliteit'. De eerstvolgende vergadering van de ECB is gepland op 3 februari.

De nieuwe voorzitter van de Bundesbvank Joachim Nagel is bezorgd om de hoge inflatie en vreest dat die langer zal aanslepen dan verwacht. 'Bij elke onzekerheid die de prijsstabiliteit in gevaar brengt, moet de ECB handelen en haar monetaire koers aanpassen', zei de 55-jarige economist dinsdag bij de machtsoverdracht in Frankfurt.De voorbije maanden steeg de inflatie in de eurozone snel tot 5 procent of het hoogste peil sinds de invoering van de eenheidsmunt. Ook in Duitsland liggen de prijzen nu 5,3 procent hoger dan vorig jaar, een stijging die niet meer is voorgekomen sinds begin jaren 1990. Een te hoge inflatie tast de koopkracht van de burgers aan. Critici wijzen met een beschuldigende vinger naar de ECB, die de afgelopen jaren de geldkraan massaal open draaide. De doelstelling van de ECB is nochtans een inflatie van net onder de 2 procent, al laat ze wel een tijdelijke afwijking naar boven of onder toe alvorens haar beleid te wijzigen. 'De mensen in Duitsland verwachten dat de Bundesbank een hoorbare stem is voor de cultuur van stabiliteit. Ik kan hen verzekeren dat dat zo zal blijven', verzekerde Nagel dinsdag. Ook zijn voorganger Weidmann uitte de voorbije jaren herhaaldelijk kritiek op het te soepele monetaire beleid van de Europese Centrale Bank. Vooral de massale aankoop van obligaties was hem een doorn in het oog. Hij waarschuwde dat de ECB de regeringen niet afhankelijk mocht maken van goedkoop geld. Dinsdag concludeerde Weidmann dat het monetaire beleid nooit helemaal uit de crisismodus is gekomen: 'De permanente noodtoestand heeft zijn sporen nagelaten', klonk het.ECB-voorzitster Christine Lagarde zei dinsdag bij de ambtswissel dat ze er zich bewust van is dat de stijgende prijzen veel mensen zorgen baart. 'Wij nemen deze zorgen zeer ernstig', aldus Lagarde. 'De mensen kunnen erop rekenen dat we vasthouden aan de doelstelling van prijsstabiliteit'. De eerstvolgende vergadering van de ECB is gepland op 3 februari.