Dit is een overzichtsartikel. Het nieuws rond Griekenland en de EU op de voet volgen doet u in onze live.

Dat verklaarden Europees Raadsvoorzitter Donald Tusk en Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker na afloop van de top van staatshoofden en regeringsleiders van eurolanden.

Er was overigens enige onduidelijkheid tussen de leiders. Tusk legde de deadline voor nieuwe voorstellen op donderdagavond, Juncker op vrijdagochtend.

Na het doorgeven van nieuwe Griekse voorstellen zullen de instellingen (EU-commissie, Europese Centrale Bank en IMF) ze bestuderen, waarna de 19 ministers van Financiën van de eurogroep vrijdagavond of zaterdag vergaderen. Zondagavond komen alle 28 EU-regeringsleiders samen.

'Grexit-scenario'

"Ik heb nooit over deadlines willen spreken, maar de ultieme deadline is eind deze week", zei Tusk op de afsluitende persconferentie. Volgens Juncker is op dit ogenblik geen enkele hypothese uitgesloten. "We hebben een Grexit-scenario in detail voorbereid, een scenario voor humanitaire hulp aan Griekenland en ook een scenario voor een akkoord zodat we Griekenland in de euro kunnen houden, wat ik verkies."

Juncker, die tijdens de persconferentie druk gesticuleerde, was naar eigen zeggen boos dat de instellingen door Athene voor terroristen werden uitgescholden. "Wie zijn ze en wie denken ze dat ik ben?"

'Het pijnlijkst'

Tusk benadrukte dat er alleen maar verliezende partijen zullen zijn als er geen akkoord uit de bus komt en het "worstcasescenario" werkelijkheid wordt. "Ons onvermogen om een akkoord te vinden kan leiden tot het bankroet van Griekenland en de insolvabiliteit van zijn banken. Voor het Griekse volk zal dat zeker het pijnlijkst zijn. Maar ik twijfel er niet aan dat dit heel Europa zal aantasten, ook in de geopolitieke betekenis. Wie de illusie heeft dat dat niet zo is, is naïef."

Organiseren van humanitaire hulp

Dat op de top van zondagavond ook de niet-eurolanden uitgenodigd zijn, heeft volgens Tusk een praktische reden. "We kunnen jammer genoeg het zwarte scenario niet vermijden waarbij er geen akkoord is. We moeten de gevolgen daarvan voor de hele Unie kunnen bediscussiëren. We willen ook input in verband met humanitaire hulp voor Griekenland."

Het verstrekken van die hulp moet door alle 28 lidstaten worden goedgekeurd. Volgens de Pool beleven we het meest kritieke moment in de geschiedenis van de EU en van de eurozone.

De Griekse premier Tsipras verklaarde na afloop dat hij "een sociaal rechtvaardig en economisch leefbaar akkoord" wenste. "Het zal nu snel gaan. Het proces start de komende uren met de bedoeling dat er een besluit komt tegen het einde van de week, ten laatste".

(Belga/RR)

Dat verklaarden Europees Raadsvoorzitter Donald Tusk en Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker na afloop van de top van staatshoofden en regeringsleiders van eurolanden. Er was overigens enige onduidelijkheid tussen de leiders. Tusk legde de deadline voor nieuwe voorstellen op donderdagavond, Juncker op vrijdagochtend. Na het doorgeven van nieuwe Griekse voorstellen zullen de instellingen (EU-commissie, Europese Centrale Bank en IMF) ze bestuderen, waarna de 19 ministers van Financiën van de eurogroep vrijdagavond of zaterdag vergaderen. Zondagavond komen alle 28 EU-regeringsleiders samen. "Ik heb nooit over deadlines willen spreken, maar de ultieme deadline is eind deze week", zei Tusk op de afsluitende persconferentie. Volgens Juncker is op dit ogenblik geen enkele hypothese uitgesloten. "We hebben een Grexit-scenario in detail voorbereid, een scenario voor humanitaire hulp aan Griekenland en ook een scenario voor een akkoord zodat we Griekenland in de euro kunnen houden, wat ik verkies."Juncker, die tijdens de persconferentie druk gesticuleerde, was naar eigen zeggen boos dat de instellingen door Athene voor terroristen werden uitgescholden. "Wie zijn ze en wie denken ze dat ik ben?" Tusk benadrukte dat er alleen maar verliezende partijen zullen zijn als er geen akkoord uit de bus komt en het "worstcasescenario" werkelijkheid wordt. "Ons onvermogen om een akkoord te vinden kan leiden tot het bankroet van Griekenland en de insolvabiliteit van zijn banken. Voor het Griekse volk zal dat zeker het pijnlijkst zijn. Maar ik twijfel er niet aan dat dit heel Europa zal aantasten, ook in de geopolitieke betekenis. Wie de illusie heeft dat dat niet zo is, is naïef." Dat op de top van zondagavond ook de niet-eurolanden uitgenodigd zijn, heeft volgens Tusk een praktische reden. "We kunnen jammer genoeg het zwarte scenario niet vermijden waarbij er geen akkoord is. We moeten de gevolgen daarvan voor de hele Unie kunnen bediscussiëren. We willen ook input in verband met humanitaire hulp voor Griekenland." Het verstrekken van die hulp moet door alle 28 lidstaten worden goedgekeurd. Volgens de Pool beleven we het meest kritieke moment in de geschiedenis van de EU en van de eurozone.De Griekse premier Tsipras verklaarde na afloop dat hij "een sociaal rechtvaardig en economisch leefbaar akkoord" wenste. "Het zal nu snel gaan. Het proces start de komende uren met de bedoeling dat er een besluit komt tegen het einde van de week, ten laatste".(Belga/RR)