Onze arbeidskost is te hoog. Dat zegt Marc Leemans, voorzitter van het ACV, in Z-Talk Goossens. "Men legt teveel lasten op arbeid. Zo worden er heel wat niet-arbeidsgerelateerde zaken afgewenteld op arbeid. Het kindergeld is daar een voorbeeld van," zo stelt Leemans, die trouwens zijn hart vasthoudt in verband met de nieuwe financiering van het kindergeld. Want na de staatshervorming zal dat gewestelijke materie worden. En hij vreest dat Vlaanderen, Brussel en Wallonië er allemaal verschillende, elkaar beconcurrerende systemen op na zullen nahouden.

"Maar ook bepaalde delen van de gezondheidszorg kan je uit de arbeidskost halen. Om dat te financieren zou je een algemene sociale bijdrage kunnen heffen, waarbij de inspanningen over de hele bevolking wordt verdeeld. En dus niet alleen over diegenen die werken. "

Opleiding en vormingLeemans roept de werkgevers ook op om dringend werk te maken van meer opleiding en vorming. Volgens hem wordt er in ons land meer dan een miljard euro te weinig uitgegeven aan opleiding en vorming.

"Cruciaal als we mensen langer aan het werk willen houden."

Bekijk de quoteMarc Leemans geeft in het gesprek overigens toe dat hij zich heel ongemakkelijk voelde bij de acties van de loodsen in Antwerpen. "De acties zijn er zwaar over, en ik doe dan ook een oproep om ze zo snel mogelijk te stoppen," zo zei hij nog. (VGO)Z-Talk Goossens, het hele weekend lang op Kanaal Z vanaf zaterdagochtend 11 uur. Kijk nu al online.

Onze arbeidskost is te hoog. Dat zegt Marc Leemans, voorzitter van het ACV, in Z-Talk Goossens. "Men legt teveel lasten op arbeid. Zo worden er heel wat niet-arbeidsgerelateerde zaken afgewenteld op arbeid. Het kindergeld is daar een voorbeeld van," zo stelt Leemans, die trouwens zijn hart vasthoudt in verband met de nieuwe financiering van het kindergeld. Want na de staatshervorming zal dat gewestelijke materie worden. En hij vreest dat Vlaanderen, Brussel en Wallonië er allemaal verschillende, elkaar beconcurrerende systemen op na zullen nahouden. "Maar ook bepaalde delen van de gezondheidszorg kan je uit de arbeidskost halen. Om dat te financieren zou je een algemene sociale bijdrage kunnen heffen, waarbij de inspanningen over de hele bevolking wordt verdeeld. En dus niet alleen over diegenen die werken. " Opleiding en vormingLeemans roept de werkgevers ook op om dringend werk te maken van meer opleiding en vorming. Volgens hem wordt er in ons land meer dan een miljard euro te weinig uitgegeven aan opleiding en vorming. "Cruciaal als we mensen langer aan het werk willen houden." Bekijk de quoteMarc Leemans geeft in het gesprek overigens toe dat hij zich heel ongemakkelijk voelde bij de acties van de loodsen in Antwerpen. "De acties zijn er zwaar over, en ik doe dan ook een oproep om ze zo snel mogelijk te stoppen," zo zei hij nog. (VGO)Z-Talk Goossens, het hele weekend lang op Kanaal Z vanaf zaterdagochtend 11 uur. Kijk nu al online.