Waar het belangrijkste economische adviesorgaan van de Nederlandse regering eerder een groei voorspelde van 2,4 procent, is dat dat nu 3,3 procent geworden. Het zou voor het eerst sinds 2007 zijn dat de Nederlandse economie een groei van meer dan 3 procent laat zien. Ook voor volgend jaar is het plaatje zonniger geworden. Het CPB rekent dan op een groei van 2,5 procent, tegen 2 procent bij de vorige raming in juni. De betere vooruitzichten zijn vooral te danken aan een sterkere export.

De bijstellingen vallen samen met zeer sterke groeicijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag vrijgaf over het tweede kwartaal. De economie groeide op kwartaalbasis met 1,5 procent.

Door die sterkere groei daalt de werkloosheid ook sneller dan eerder werd gedacht, tot 4,3 procent in 2018. Het aantal banen is in het tweede kwartaal flink toegenomen. Op jaarbasis is de banengroei zelfs de grootste sinds 2008, zegt het CBS. Ook het aantal vacatures nam in de afgelopen periode sterk toe. Het aantal banen in Nederland groeit nu ruim drie jaar op rij.

Waar het belangrijkste economische adviesorgaan van de Nederlandse regering eerder een groei voorspelde van 2,4 procent, is dat dat nu 3,3 procent geworden. Het zou voor het eerst sinds 2007 zijn dat de Nederlandse economie een groei van meer dan 3 procent laat zien. Ook voor volgend jaar is het plaatje zonniger geworden. Het CPB rekent dan op een groei van 2,5 procent, tegen 2 procent bij de vorige raming in juni. De betere vooruitzichten zijn vooral te danken aan een sterkere export. De bijstellingen vallen samen met zeer sterke groeicijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag vrijgaf over het tweede kwartaal. De economie groeide op kwartaalbasis met 1,5 procent. Door die sterkere groei daalt de werkloosheid ook sneller dan eerder werd gedacht, tot 4,3 procent in 2018. Het aantal banen is in het tweede kwartaal flink toegenomen. Op jaarbasis is de banengroei zelfs de grootste sinds 2008, zegt het CBS. Ook het aantal vacatures nam in de afgelopen periode sterk toe. Het aantal banen in Nederland groeit nu ruim drie jaar op rij.