De Nederlandse regering onderhandelt met de NMBS over een alternatieve treinverbinding tussen Breda en Antwerpen. Dat staat in een brief die de Nederlandse minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz (VVD) aan het Nederlands parlement heeft gestuurd.

De verbinding zou een alternatief moeten vormen voor de grensoverschrijdende verbinding door de Beneluxtrein, die op 9 december wordt afgeschaft. Normaal moet die vervangen worden door de hogesnelheidstrein Fyra, maar die ligt onder vuur omdat er met de komst van Fyra de helft minder verbindingen per dag zouden zijn tussen Brussel en Amsterdam. Bovendien lekte vorige maand uit dat een retourtje Brussel-Amsterdam met de Fyra twee keer zo duur zou zijn als met de Beneluxtrein.

Treinreizigers uit het Zuiden van Nederland maken zich nu zorgen dat er vanaf 9 december niet langer een goedkoper grensoverschrijdend aanbod beschikbaar zal zijn. Daar zou de alternatieve treinverbinding waarover minister Schultz onderhandelt een mouw aan kunnen passen. Maar de minister zegt er wel meteen bij dat die extra verbinding voor de NMBS een extra financiële inspanning betekent.

Dat de extra verbinding tussen Breda en Antwerpen er komt, lijkt met andere woorden weinig waarschijnlijk, gezien de precaire budgettaire situatie van de Belgische spoorwegmaatschappij. (R.B.)

De Nederlandse regering onderhandelt met de NMBS over een alternatieve treinverbinding tussen Breda en Antwerpen. Dat staat in een brief die de Nederlandse minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz (VVD) aan het Nederlands parlement heeft gestuurd.De verbinding zou een alternatief moeten vormen voor de grensoverschrijdende verbinding door de Beneluxtrein, die op 9 december wordt afgeschaft. Normaal moet die vervangen worden door de hogesnelheidstrein Fyra, maar die ligt onder vuur omdat er met de komst van Fyra de helft minder verbindingen per dag zouden zijn tussen Brussel en Amsterdam. Bovendien lekte vorige maand uit dat een retourtje Brussel-Amsterdam met de Fyra twee keer zo duur zou zijn als met de Beneluxtrein. Treinreizigers uit het Zuiden van Nederland maken zich nu zorgen dat er vanaf 9 december niet langer een goedkoper grensoverschrijdend aanbod beschikbaar zal zijn. Daar zou de alternatieve treinverbinding waarover minister Schultz onderhandelt een mouw aan kunnen passen. Maar de minister zegt er wel meteen bij dat die extra verbinding voor de NMBS een extra financiële inspanning betekent. Dat de extra verbinding tussen Breda en Antwerpen er komt, lijkt met andere woorden weinig waarschijnlijk, gezien de precaire budgettaire situatie van de Belgische spoorwegmaatschappij. (R.B.)