Minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) is bereid om de jaarlijkse terugbetaling van de oorlogsschuld door de Nationale Bank te schrappen. Volgens de minister is het effect op de begroting verwaarloosbaar. Dat staat maandag in De Standaard en Het Nieuwsblad.

Oorlogsschuld

In 1991 had de Nationale Bank nog een oorlogsschuld van 34 miljard Belgische frank (843 miljoen euro) openstaan bij de Belgische staat. In dat jaar werd beslist om de schuld om te zetten in een jaarlijkse betaling van 24,4 miljoen euro aan de staat.

Op de aandeelhoudersvergadering in mei dit jaar stelden de minderheidsaandeelhouders van de Nationale Bank echter kritische vragen over die terugbetaling. Volgens hen waren de voorwaarden voor de vergoeding niet meer van toepassing.

Dividend

Door het schrappen ervan hoopten de minderheidsaandeelhouders een groter dividend op te strijken. Daarop beloofde Luc Coene, gouverneur van de Nationale Bank, een brief te schrijven naar minister Vanackere om de kwestie aan te kaarten.

Uit het antwoord van de minister blijkt nu dat hij bereid is om de schuld kwijt te schelden. "Wij bestuderen het dossier, maar het lijkt mij hier te gaan om een achterhaalde wetgeving die we kunnen beëindigen", schrijft Vanackere. Volgens hem is "de financiële weerslag voor de staat eigenlijk nihil".

De minister voegt nog toe dat de operatie ook voor de aandeelhouders neutraal is, omdat de afschaffing van de betaling geen invloed heeft op de portefeuille waarop het dividend berekend wordt. (Belga/EE)

Minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) is bereid om de jaarlijkse terugbetaling van de oorlogsschuld door de Nationale Bank te schrappen. Volgens de minister is het effect op de begroting verwaarloosbaar. Dat staat maandag in De Standaard en Het Nieuwsblad. Oorlogsschuld In 1991 had de Nationale Bank nog een oorlogsschuld van 34 miljard Belgische frank (843 miljoen euro) openstaan bij de Belgische staat. In dat jaar werd beslist om de schuld om te zetten in een jaarlijkse betaling van 24,4 miljoen euro aan de staat. Op de aandeelhoudersvergadering in mei dit jaar stelden de minderheidsaandeelhouders van de Nationale Bank echter kritische vragen over die terugbetaling. Volgens hen waren de voorwaarden voor de vergoeding niet meer van toepassing. Dividend Door het schrappen ervan hoopten de minderheidsaandeelhouders een groter dividend op te strijken. Daarop beloofde Luc Coene, gouverneur van de Nationale Bank, een brief te schrijven naar minister Vanackere om de kwestie aan te kaarten. Uit het antwoord van de minister blijkt nu dat hij bereid is om de schuld kwijt te schelden. "Wij bestuderen het dossier, maar het lijkt mij hier te gaan om een achterhaalde wetgeving die we kunnen beëindigen", schrijft Vanackere. Volgens hem is "de financiële weerslag voor de staat eigenlijk nihil". De minister voegt nog toe dat de operatie ook voor de aandeelhouders neutraal is, omdat de afschaffing van de betaling geen invloed heeft op de portefeuille waarop het dividend berekend wordt. (Belga/EE)