Door een beperkte uitvoer verzekert het land de binnenlandse voedselzekerheid, luidt het. De uitvoer zou door de regering worden beperkt tot 1 miljoen ton voor gerst, en 1,5 miljoen ton voor tarwe. De beperkingen gelden vanaf 1 september tot 31 december.

De beperking geldt niet voor de 1 miljoen ton graan die nog in de havens van Oekraïne klaar ligt om verscheept te worden. Het afgelopen jaar voerde Oekraïne ongeveer 21 miljoen ton graan uit.

Sinds zondag 15 augustus nam buurland Rusland al een gelijkaardige beslissing. De Russen hebben de graanexport volledig aan banden gelegd, nadat het land kampt met ongeziene hitte en droogte. Door de beperkingen is de graanprijs op de internationale markten fors toegenomen.

Dinsdag verklaarde een woordvoerder van de Europese
Commissie dat de Europese Unie geen enkele hinder zal ondervinden van de beslissing van Moskou om de Russische graanexport volledig stop te zetten.

Door een beperkte uitvoer verzekert het land de binnenlandse voedselzekerheid, luidt het. De uitvoer zou door de regering worden beperkt tot 1 miljoen ton voor gerst, en 1,5 miljoen ton voor tarwe. De beperkingen gelden vanaf 1 september tot 31 december. De beperking geldt niet voor de 1 miljoen ton graan die nog in de havens van Oekraïne klaar ligt om verscheept te worden. Het afgelopen jaar voerde Oekraïne ongeveer 21 miljoen ton graan uit. Sinds zondag 15 augustus nam buurland Rusland al een gelijkaardige beslissing. De Russen hebben de graanexport volledig aan banden gelegd, nadat het land kampt met ongeziene hitte en droogte. Door de beperkingen is de graanprijs op de internationale markten fors toegenomen. Dinsdag verklaarde een woordvoerder van de Europese Commissie dat de Europese Unie geen enkele hinder zal ondervinden van de beslissing van Moskou om de Russische graanexport volledig stop te zetten.