Dat schrijft De Tijd op basis van informatie van topfiscalisten. Sinds kort, aldus de krant, sluiten grote bedrijven 'mondelinge' deals met de Luxemburgse fiscus.

Het werkt net als vroeger. De fiscus geeft groen licht voor verregaande belastingconstructies, maar het bedrijf noch zijn adviseurs mogen de toezegging op papier mee naar huis nemen. De praktijk is volgens de geïnformeerde fiscalisten bijzonder bedenkelijk, omdat Luxemburg probeert te vermijden dat de formele deals - op papier - andere landen onder ogen komen. Transparantie is nochtans het doel van een Europese richtlijn over belastingafspraken of 'rulings'. Vanaf 1 januari 2017 moeten EU-lidstaten hun rulings uitwisselen.

'Uitleg vragen'

De Belgische minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) heeft ook al lucht gekregen van de mondelinge belastingdeals in het groothertogdom. "Als de geruchten kloppen, kunnen daar ernstige vragen bij worden gesteld", zegt hij. "Wij hebben zelf fors ingezet op fiscale transparantie door als eerste land spontaan rulings uit te wisselen. De strijd tegen fiscale fraude en grootschalige ontwijking heeft maar zin als alle lidstaten meedoen. We zullen Luxemburg in elk geval formeel aanspreken en om uitleg vragen." Na het uitlekken van honderden geheime belastingafspraken met de Luxemburgse fiscus eind 2014, onder de noemer LuxLeaks, beloofde het groothertogdom meer transparantie.

(Belga/RR)

Dat schrijft De Tijd op basis van informatie van topfiscalisten. Sinds kort, aldus de krant, sluiten grote bedrijven 'mondelinge' deals met de Luxemburgse fiscus.Het werkt net als vroeger. De fiscus geeft groen licht voor verregaande belastingconstructies, maar het bedrijf noch zijn adviseurs mogen de toezegging op papier mee naar huis nemen. De praktijk is volgens de geïnformeerde fiscalisten bijzonder bedenkelijk, omdat Luxemburg probeert te vermijden dat de formele deals - op papier - andere landen onder ogen komen. Transparantie is nochtans het doel van een Europese richtlijn over belastingafspraken of 'rulings'. Vanaf 1 januari 2017 moeten EU-lidstaten hun rulings uitwisselen. De Belgische minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) heeft ook al lucht gekregen van de mondelinge belastingdeals in het groothertogdom. "Als de geruchten kloppen, kunnen daar ernstige vragen bij worden gesteld", zegt hij. "Wij hebben zelf fors ingezet op fiscale transparantie door als eerste land spontaan rulings uit te wisselen. De strijd tegen fiscale fraude en grootschalige ontwijking heeft maar zin als alle lidstaten meedoen. We zullen Luxemburg in elk geval formeel aanspreken en om uitleg vragen." Na het uitlekken van honderden geheime belastingafspraken met de Luxemburgse fiscus eind 2014, onder de noemer LuxLeaks, beloofde het groothertogdom meer transparantie.(Belga/RR)