Na de speech van Jan de Nul: het gaat nog niet slecht genoeg met de economie om politici te doen reageren

© Belga

Drie vragen aan Trends-hoofdredacteur Johan Van Overtveldt

Het meest spraakmakende politiek-economische nieuws van de week werd gemaakt op de uitreiking van de Trends-HR-manager van het Jaar. Topondernemer Jan De Nul, van het gelijknamige baggerbedrijf, haalde ongezien hard uit naar onze politici en naar Belgen die volgens hem niet meer willen werken. Nadat de speech ook nog eens op de website van Trends werd gepubliceerd, barstte een storm aan reacties los.

Lees ook: Er is gewoon geen goesting om te werken. Omdat het ook zonder kan.
De reacties gingen alle kanten uit. Sommigen vonden dat De Nul overschot van gelijk had, anderen vonden dat hij overdreef, dat hij geen begrip had voor werkzoekenden die alle moeite van de wereld doen om een job te vinden of dat hij als werkgever van onderbetaalde arbeiders weinig recht van spreken had. Nog anderen trokken de aangehaalde cijfers in de speech in twijfel.

Wat onthoudt Trends-hoofdredacteur Johan Van Overtveldt een week later van de speech? ‘De groeiende onvrede, zeg maar de woede onder de ondernemers.’

Toch wel erg verwonderlijk, al die commotie terwijl Jan De Nul eigenlijk niet veel nieuws verteld heeft?

Johan Van Overtveldt: Ja en nee. Inderdaad, het ongenoegen van de Vlaamse ondernemers met wat de regering Di Rupo allemaal doet, is niet van gisteren. Mensen als Luc Bertrand, Marc en Nicolas Saverys en Jos Vaesen – toch ook niet van de minsten – lieten de voorbije weken heel vergelijkbare geluiden horen. Het is dus wel een beetje verwonderlijk dat het nu plots zulk een omvang aanneemt. Ik denk dat er drie elementen gespeeld hebben.

Ten eerste, Jan-Pieter De Nul deed zijn uitspraken op een toch vrij omvangrijk bijgewoond evenement, nl. de Trends HR Award. Ik zag onmiddellijk na zijn uiteenzetting, bij wijze van spreken, de hel losbarsten op Twitter.

Ten tweede, met zijn 6.000 werknemers en zijn heel internationaal gerichte business is Jan-Pieter De Nul een absolute topper in het Vlaamse ondernemerslandschap. Dat zijn de andere genoemde mensen ook wel maar De Nul voegde een dimensie toe, en dat is meteen het derde element, namelijk een bijzonder ongezouten taal. Geen compromissen, geen dubbelzinnigheden, recht toe, recht aan. Zijn speech werkte dan ook voor velen als de rode lap voor een stier. Ter linkerzijde kon men het moeilijk over zijn kam laten gaan, precies omdat het allemaal scherp en uitgesproken naar voren gebracht werd.

Verliest de speech niet wat aan kracht omdat er, naar sommigen beweren, toch wel wat foute cijfers inzaten?

Johan Van Overtveldt: De interpretatie die Jan-Pieter De Nul geeft aan, bijvoorbeeld, het concept Bruto Binnenlands Product is zeker voor discussie vatbaar. Maar ik denk dat dit in dezen bijzaak is. Schrap de zaken waar discussie kan over bestaan inzake de juistheid van bepaalde cijfers en je blijft nog altijd met een glashelder en degelijk betoog.

De grond daarvan is een groeiende onvrede, zeg maar woede onder de ondernemers. De Nul bracht die treffend naar buiten en we konden op de Trends Summer University van het afgelopen weekend registeren dat ook Waalse ondernemers zich daar in hoge mate mee kunnen identificeren. Enerzijds zien ondernemers zich als groep geregeld uitgescholden als fraudeurs en gewetenloze profiteurs. Anderzijds moeten zij dagelijks tegen de forse stroom van de internationale concurrentie oproeien. Ze verwachten dat onze overheden proberen hen alvast niet het leven zuur te maken maar dat is nu net de manier waarop zij vele ingrepen van deze regering ervaren.

Er is zeker vanuit de federale regering een houding die het midden houdt tussen niet geïnteresseerd zijn in de noden van de ondernemingen en de ondernemingen als melkkoeien te zien. Ik denk dat Jan-Pieter De Nul zoveel ondernemers heeft aangesproken omdat hij op de hem zo eigene manier die dubbele ontevredenheid verwoord heeft.

Bestaat het gevaar niet dat het stilaan allemaal wat gaat overwaaien en dat met name de regering terug naar business as usual kan overgaan?

Johan Van Overtveldt: Dat risico is inderdaad zeer reëel. Wij zullen in ieder geval trachten in het Trends-nummer van deze week de puntjes nog wat nauwgezetter op de i te plaatsen. Er is nog wat bijkomende toelichting van De Nul zelf en commentaren van mensen als Karel Van Eetvelt (Unizo), Jo Libeer (Voka) en minister van Werk Monica De Conink. Heel opmerkelijk is ook de uithaal van Pierre-Emmanuel Taitinger van het gelijknamige champagnehuis. Tijdens de Trends Summer University haalde die op zijn De Nuls uit naar de Franse beleidsmensen. Deze uitlatingen en de reacties erop van zowel Nederlandstalige als Franstalige ondernemers spreken boekdelen. Een grote meerderheid onder de ondernemers erkent zich daar echt in.

Het blijft echter zeer de vraag, in België zowel als in Frankrijk, in hoeverre dat nu geventileerde ongenoegen echt zal doordringen in de politieke besluitvorming. Bij ons zal het resultaat van de begrotingsbesprekingen reeds een duidelijke indicatie ter zake geven. Ik ben echter niet optimistisch op dit vlak. Ik vrees dat we er economisch en financieel nog niet erg genoeg aan toe zijn opdat de politieke klasse echt de handen aan de ploeg slaat om met een veel krachtiger en op economische groei gericht beleid te komen. Voor een ondernemer is dat dubbel hallucinant: hij of zij weet dat er pro-actief moet gereageerd worden om te kunnen overleven. In hun ogen hollen onze politici steeds meer achter de feiten aan. (EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content