"Als een schoolreglement levensbeschouwelijke kenmerken of hoofddeksels toelaat, dan moet een moslimleerkracht met een hoofddoek uiteraard kunnen. De meeste van mijn scholen zijn opgericht door religieuzen en heel wat van die zusters droegen ook een hoofddoek, dus waarom zou ik daar tegen zijn. In de katholieke basisscholen zit 62 procent van de Vlaamse bevolking, in de secundaire scholen 75 procent van de bevolking. De hele samenleving zit bij ons op school, deze is multicultureel en iedereen moet zijn identiteit kunnen beleven," vindt Boeve. "Ik wil meer moslimleerkrachten omdat iedereen van elke godsdienst moet kunnen meewerken aan het project van de katholieke school, als hij dat wil."

Afschaffen verbod

Onlangs hield Boeve een pleidooi voor het afschaffen van het verbod over levensbeschouwelijke kenmerken over alle onderwijsnetten heen. Maar voorlopig krijgt hij nul op het rekest. "In veel van onze scholen is er geen hoofddoekenverbod. Wat men vaak ziet is dat scholen het hebben ingevoerd omdat in het gemeenschapsonderwijs een algemeen verbod geldt en ze een aanzuigeffect krijgen waardoor ze niet meer de sociale mix kunnen garanderen. Sommige scholen zwijgen in alle talen over het feit dat ze het niet verbieden, precies omdat ze zo'n aanzuigeffect vrezen."

Lieven Boeve praat ook over de bestuurlijke schaalvergroting in het katholiek onderwijs, waarbij de meeste scholen zullen opgaan in een groter bestuurlijk geheel. Dit ligt zeer gevoelig in het onderwijsnet, uit vrees voor een verlies aan middelen en macht. Boeve maakt ook duidelijk waarom het duaal leerstelsel van Duitsland, dat onlangs bestudeerd werd tijdens een Belgische koninklijke missie, geen oplossing is voor de ongekwalificeerde uitstroom in het onderwijs.

Z-Talk Goossens vanaf zaterdag 11 uur op Kanaal Z, of nu al via de link hieronder:

"Als een schoolreglement levensbeschouwelijke kenmerken of hoofddeksels toelaat, dan moet een moslimleerkracht met een hoofddoek uiteraard kunnen. De meeste van mijn scholen zijn opgericht door religieuzen en heel wat van die zusters droegen ook een hoofddoek, dus waarom zou ik daar tegen zijn. In de katholieke basisscholen zit 62 procent van de Vlaamse bevolking, in de secundaire scholen 75 procent van de bevolking. De hele samenleving zit bij ons op school, deze is multicultureel en iedereen moet zijn identiteit kunnen beleven," vindt Boeve. "Ik wil meer moslimleerkrachten omdat iedereen van elke godsdienst moet kunnen meewerken aan het project van de katholieke school, als hij dat wil."Onlangs hield Boeve een pleidooi voor het afschaffen van het verbod over levensbeschouwelijke kenmerken over alle onderwijsnetten heen. Maar voorlopig krijgt hij nul op het rekest. "In veel van onze scholen is er geen hoofddoekenverbod. Wat men vaak ziet is dat scholen het hebben ingevoerd omdat in het gemeenschapsonderwijs een algemeen verbod geldt en ze een aanzuigeffect krijgen waardoor ze niet meer de sociale mix kunnen garanderen. Sommige scholen zwijgen in alle talen over het feit dat ze het niet verbieden, precies omdat ze zo'n aanzuigeffect vrezen."Lieven Boeve praat ook over de bestuurlijke schaalvergroting in het katholiek onderwijs, waarbij de meeste scholen zullen opgaan in een groter bestuurlijk geheel. Dit ligt zeer gevoelig in het onderwijsnet, uit vrees voor een verlies aan middelen en macht. Boeve maakt ook duidelijk waarom het duaal leerstelsel van Duitsland, dat onlangs bestudeerd werd tijdens een Belgische koninklijke missie, geen oplossing is voor de ongekwalificeerde uitstroom in het onderwijs.