"De eurogroep heeft de nadrukkelijke wil om Griekenland in de eurozone te houden. Financiële 'ongelukken' kunnen gebeuren, maar het is niet onze taak om die te organiseren, wel om die te voorkomen", aldus Pierre Moscovici in een interview met de Duitse krant Die Welt.

De zogenaamde eurogroep is samengesteld uit de ministers van Financiën van de afzonderlijke lidstaten van de eurozone.

"We zullen Griekenland niet tot elke prijs in de eurozone houden, maar onder strikte voorwaarden die aanvaardbaar zijn voor beide partijen", aldus Moscovici. De eurocommissaris voegde er in het interview aan toe dat een eventueel derde hulppakket voor de Grieken anders wordt samengesteld dan de voorgaande.

De opmerkingen van Moscovici sluiten aan bij de verklaringen van de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble, die vorige week stelde dat Griekenland mogelijk uit de eurozone tuimelt als de Griekse leiders er niet in slagen te onderhandelen over nieuwe leningen.

Eerder deze week liet ook de Belgische minister van Financiën Van Overtveldt blijken dat een aantal ministers van de eurogroep 'geïrriteerd' en 'gefrustreerd' heeft gereageerd op de 'strijdlustige onderhandelingstactiek' van de Grieken.

De EU-partners hebben, in een reactie op de vurige retoriek van de nieuwe regering, alle financiële hulp bevroren tot Griekenland toont dat het bereid is de noodzakelijke hervormingen door te voeren.

De tijd dringt voor de nieuwe Griekse regering, want binnen enkele weken dreigt een tekort aan liquide middelen.

Gisteren - dinsdag - raakte bekend dat de Griekse premier Alexis Tsipras de top van de Europese leiders nog deze week wil ontmoeten. Tsipras heeft ook zijn geplande afspraak met de Russische leider Poetin met een maand vervroegd. De Griekse premier trekt op 8 april naar Moskou.

Moscovici benadrukte woensdag nog dat de eurozone er beter aan toe is dan twee jaar geleden, maar hij waarschuwde er tegelijk voor dat een Griekse exit (grexit) de muntunie grote politieke schade zou toebrengen. (Reuters/BO)

"De eurogroep heeft de nadrukkelijke wil om Griekenland in de eurozone te houden. Financiële 'ongelukken' kunnen gebeuren, maar het is niet onze taak om die te organiseren, wel om die te voorkomen", aldus Pierre Moscovici in een interview met de Duitse krant Die Welt.De zogenaamde eurogroep is samengesteld uit de ministers van Financiën van de afzonderlijke lidstaten van de eurozone."We zullen Griekenland niet tot elke prijs in de eurozone houden, maar onder strikte voorwaarden die aanvaardbaar zijn voor beide partijen", aldus Moscovici. De eurocommissaris voegde er in het interview aan toe dat een eventueel derde hulppakket voor de Grieken anders wordt samengesteld dan de voorgaande.De opmerkingen van Moscovici sluiten aan bij de verklaringen van de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble, die vorige week stelde dat Griekenland mogelijk uit de eurozone tuimelt als de Griekse leiders er niet in slagen te onderhandelen over nieuwe leningen.Eerder deze week liet ook de Belgische minister van Financiën Van Overtveldt blijken dat een aantal ministers van de eurogroep 'geïrriteerd' en 'gefrustreerd' heeft gereageerd op de 'strijdlustige onderhandelingstactiek' van de Grieken.De EU-partners hebben, in een reactie op de vurige retoriek van de nieuwe regering, alle financiële hulp bevroren tot Griekenland toont dat het bereid is de noodzakelijke hervormingen door te voeren.De tijd dringt voor de nieuwe Griekse regering, want binnen enkele weken dreigt een tekort aan liquide middelen. Gisteren - dinsdag - raakte bekend dat de Griekse premier Alexis Tsipras de top van de Europese leiders nog deze week wil ontmoeten. Tsipras heeft ook zijn geplande afspraak met de Russische leider Poetin met een maand vervroegd. De Griekse premier trekt op 8 april naar Moskou.Moscovici benadrukte woensdag nog dat de eurozone er beter aan toe is dan twee jaar geleden, maar hij waarschuwde er tegelijk voor dat een Griekse exit (grexit) de muntunie grote politieke schade zou toebrengen. (Reuters/BO)