Minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) laat onderzoeken of tuchtmaatregelen nodig zijn tegen magistraat Jean-Claude Leys, zo weet De Tijd zaterdag.

De procureur-generaal van Bergen, hiërarchische overste van Leys die nu advocaat-generaal van het hof van beroep in Bergen is, moet de kwestie evalueren. Volgens de woordvoerster van de minister is het echter nog niet duidelijk of er eventueel sancties kunnen komen tegen de man. Aan een hervorming van het tuchtrecht voor leden van de rechtelijke macht wordt momenteel gewerkt, luidt het nog

Leys leidde sinds 1995 als onderzoeksrechter het fraudeonderzoek KB Lux, tegen Kredietbank en haar Luxemburgse zustermaatschappij.

Dinsdag oordeelde het Hof van Cassatie dat het arrest dat het Brusselse hof van beroep velde in de KB Lux-zaak niet vernietigd wordt. In dat arrest wordt Leys verschillende 'manipulaties' verweten, zoals het knoeien met processen-verbaal, het in scène zetten van huiszoekingen en het onder druk zetten van getuigen.

De manier waarop het gerechtelijk onderzoek destijds gevoerd werd, was voldoende erg om alle veertien verdachten in de zaak vrijuit te laten gaan. De rechten van de verdediging waren zo zwaar geschonden dat een eerlijk proces niet meer mogelijk was. (Belga/TE)

Minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) laat onderzoeken of tuchtmaatregelen nodig zijn tegen magistraat Jean-Claude Leys, zo weet De Tijd zaterdag. De procureur-generaal van Bergen, hiërarchische overste van Leys die nu advocaat-generaal van het hof van beroep in Bergen is, moet de kwestie evalueren. Volgens de woordvoerster van de minister is het echter nog niet duidelijk of er eventueel sancties kunnen komen tegen de man. Aan een hervorming van het tuchtrecht voor leden van de rechtelijke macht wordt momenteel gewerkt, luidt het nog Leys leidde sinds 1995 als onderzoeksrechter het fraudeonderzoek KB Lux, tegen Kredietbank en haar Luxemburgse zustermaatschappij. Dinsdag oordeelde het Hof van Cassatie dat het arrest dat het Brusselse hof van beroep velde in de KB Lux-zaak niet vernietigd wordt. In dat arrest wordt Leys verschillende 'manipulaties' verweten, zoals het knoeien met processen-verbaal, het in scène zetten van huiszoekingen en het onder druk zetten van getuigen. De manier waarop het gerechtelijk onderzoek destijds gevoerd werd, was voldoende erg om alle veertien verdachten in de zaak vrijuit te laten gaan. De rechten van de verdediging waren zo zwaar geschonden dat een eerlijk proces niet meer mogelijk was. (Belga/TE)