Merkel en Sarkozy kwamen maandag opnieuw bijeen in Parijs om de problemen in de eurozone tegen het licht te houden. Met name het Griekse probleem moet dringend - 'een kwestie van dagen' worden opgelost.

Griekenland heeft een kapitaalinjectie van 130 miljard euro nodig om tegen halweg maart voor 15 miljard leningen af te lossen. Gebeurt dat niet, dan wenkt het Griekse bankroet. Het geld waarop de Grieken wachten, komt van de zogenaamde trojka. Die bestaat uit het IMF (Internationaal Monetair Fonds), de ECB (Europese Centrale Bank) en de Europese Commissie.

25 procent minder loon

Om een beroep te kunnen doen op de 130 miljard moeten de Grieken wel onderling overeenkomen om het aangekondigde hervormingsprogramma door te voeren. Dat programma houdt enkele pijnlijke ingrepen in die een Griekse consensus moeilijk maken. Zo wordt binnen de Griekse coalitie op dit moment gebikkeld over de vereiste loonnormen binnen de private sector. Een heikel thema, aangezien de Griekse werknemers door de trojka opgelegde loonnormen tot 25 procent van loon zouden moeten inleveren.

Grieken hebben keuze noch tijd

"De Grieken hebben ons iets beloofd. Dat zouden ze moeten nakomen," zei de Franse president Sarkozy maandag in Parijs. Hij voegde eraan toe dat de Grieken geen keuze hebben en dat de tijd dringt.

De Europese leiders zouden bovendien graag een geblokkeerde rekening openen voor Griekenland, waarop het land dan de rentebetalingen voor zijn leningen moet storten. (BO/Belga)

Merkel en Sarkozy kwamen maandag opnieuw bijeen in Parijs om de problemen in de eurozone tegen het licht te houden. Met name het Griekse probleem moet dringend - 'een kwestie van dagen' worden opgelost.Griekenland heeft een kapitaalinjectie van 130 miljard euro nodig om tegen halweg maart voor 15 miljard leningen af te lossen. Gebeurt dat niet, dan wenkt het Griekse bankroet. Het geld waarop de Grieken wachten, komt van de zogenaamde trojka. Die bestaat uit het IMF (Internationaal Monetair Fonds), de ECB (Europese Centrale Bank) en de Europese Commissie. 25 procent minder loonOm een beroep te kunnen doen op de 130 miljard moeten de Grieken wel onderling overeenkomen om het aangekondigde hervormingsprogramma door te voeren. Dat programma houdt enkele pijnlijke ingrepen in die een Griekse consensus moeilijk maken. Zo wordt binnen de Griekse coalitie op dit moment gebikkeld over de vereiste loonnormen binnen de private sector. Een heikel thema, aangezien de Griekse werknemers door de trojka opgelegde loonnormen tot 25 procent van loon zouden moeten inleveren.Grieken hebben keuze noch tijd"De Grieken hebben ons iets beloofd. Dat zouden ze moeten nakomen," zei de Franse president Sarkozy maandag in Parijs. Hij voegde eraan toe dat de Grieken geen keuze hebben en dat de tijd dringt. De Europese leiders zouden bovendien graag een geblokkeerde rekening openen voor Griekenland, waarop het land dan de rentebetalingen voor zijn leningen moet storten. (BO/Belga)