Het akkoord is niet alleen zwaar voor de Grieken, maar voor de hele eurozone, erkende Merkel. Zwaar of niet, het akkoord is volgens de bondskanselier het enige alternatief voor ' chaos en geweld'.

"Het lijdt geen twijfel dat het resultaat van maandagochtend zwaar is voor de mensen in Griekenland, maar ook voor de anderen", beklemtoonde Merkel in het Duitse parlement, dat groen licht moet geven aan het nieuwe steunprogramma.

Ze sprak van 'solidariteit zonder voorgaande' in ruil voor 'nooit eerder gestelde eisen'. Merkel drukte de Duitse parlementsleden op het hart dat 'we op een compleet onverantwoorde manier zouden handelen indien we deze weg niet zouden proberen'. "De andere optie betekent gegarandeerd chaos."

Een gedeeltelijke kwijtschelding van de Griekse schulden blijft voor Merkel - net zoals voor de meeste andere eurolanden - evenwel uitgesloten.

Financieminister Wolfgang Schäuble sprak op zijn beurt van 'de laatste poging' om Athene bij te staan. Hij wil er naar eigen zeggen wel alles aan doen om er een succes van te maken. "We denken dat er een kans bestaat om deze onderhandelingen positief af te ronden", besloot Schäuble, die echter niet wilde verbergen dat het 'erg moeilijk' wordt. (Belga/BO)

Het akkoord is niet alleen zwaar voor de Grieken, maar voor de hele eurozone, erkende Merkel. Zwaar of niet, het akkoord is volgens de bondskanselier het enige alternatief voor ' chaos en geweld'. "Het lijdt geen twijfel dat het resultaat van maandagochtend zwaar is voor de mensen in Griekenland, maar ook voor de anderen", beklemtoonde Merkel in het Duitse parlement, dat groen licht moet geven aan het nieuwe steunprogramma. Ze sprak van 'solidariteit zonder voorgaande' in ruil voor 'nooit eerder gestelde eisen'. Merkel drukte de Duitse parlementsleden op het hart dat 'we op een compleet onverantwoorde manier zouden handelen indien we deze weg niet zouden proberen'. "De andere optie betekent gegarandeerd chaos." Een gedeeltelijke kwijtschelding van de Griekse schulden blijft voor Merkel - net zoals voor de meeste andere eurolanden - evenwel uitgesloten. Financieminister Wolfgang Schäuble sprak op zijn beurt van 'de laatste poging' om Athene bij te staan. Hij wil er naar eigen zeggen wel alles aan doen om er een succes van te maken. "We denken dat er een kans bestaat om deze onderhandelingen positief af te ronden", besloot Schäuble, die echter niet wilde verbergen dat het 'erg moeilijk' wordt. (Belga/BO)