De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft zondag opgeroepen om voort te gaan met de gesprekken over Griekenland, en voegde eraan toe dat ze een onmiddellijk einde wil van de discussie over een mogelijke grexit, een vertrek van Griekenland uit de eurozone.

Volgens de bondskanselier was een grexit op een bepaald moment wel degelijk een optie, zei ze in een gesprek met de openbare omroep ARD. "Maar we hebben voor een andere optie gekozen. De landen van de eurozone kwamen overeen om voort te onderhandelen met Griekenland over een nieuw hulppakket. Dat moet nu uitgevoerd worden."

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

Schäuble ligt dwars

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schaüble had in een gelekt voorstel geopperd dat Griekenland of voor minstens vijf jaar uit de eurozone zou stappen en zijn schulden zou herstructureren, of zijn voorstellen snel en drastisch zou verbeteren.

Schäuble had bovendien in een interview met het weekblad Der Spiegel laten verstaan dat hij de mogelijkheid van een ontslag niet uitsluit als het vervolg van de gesprekken met Athene niet de weg opgaat waarop hij gehoopt had. Hij erkende ook dat er, over het Griekse dossier, 'meningsverschillen' bestaan tussen hem en bondskanselier Angela Merkel.

Provocatie

Het voorstel van Schaüble leidde tot verdeeldheid binnen Merkels CDU en haar coalitie. En verdeeldheid was er wel zeker, bleek uit een reactie van de Duitse minister van Economie Sigmar Gabriel (SPD), die in een interview met de Duitse televisiezender ZDF kritiek uitte op Schäuble's verkaringen over een tijdelijke grexit.

"Naar mijn mening was het niet verstandig om dit voorstel als een Duits voorstel bekend te maken", zei Gabriel, die ook vice-kanselier is, in het televisie-interview. Gabriel liet blijken dat hij de houding van Schäuble, als lid van de conservatieve partij (CDU) van Merkel, als een provocatie beschouwd ten opzichte van de coalitiepartners, de sociaal-democraten (SPD), waarvan Gabriel partijvoorzitter is.

Maar Merkel wil de rangen sluiten."Niemand is naar mij gekomen om ontslag aan te bieden", luidde de reactie van de bondskanselier over het interne ongenoegen en geruchten over ontslag van regeringsleden.

(Belga/Reuters/BO)

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft zondag opgeroepen om voort te gaan met de gesprekken over Griekenland, en voegde eraan toe dat ze een onmiddellijk einde wil van de discussie over een mogelijke grexit, een vertrek van Griekenland uit de eurozone. Volgens de bondskanselier was een grexit op een bepaald moment wel degelijk een optie, zei ze in een gesprek met de openbare omroep ARD. "Maar we hebben voor een andere optie gekozen. De landen van de eurozone kwamen overeen om voort te onderhandelen met Griekenland over een nieuw hulppakket. Dat moet nu uitgevoerd worden." De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schaüble had in een gelekt voorstel geopperd dat Griekenland of voor minstens vijf jaar uit de eurozone zou stappen en zijn schulden zou herstructureren, of zijn voorstellen snel en drastisch zou verbeteren. Schäuble had bovendien in een interview met het weekblad Der Spiegel laten verstaan dat hij de mogelijkheid van een ontslag niet uitsluit als het vervolg van de gesprekken met Athene niet de weg opgaat waarop hij gehoopt had. Hij erkende ook dat er, over het Griekse dossier, 'meningsverschillen' bestaan tussen hem en bondskanselier Angela Merkel. Het voorstel van Schaüble leidde tot verdeeldheid binnen Merkels CDU en haar coalitie. En verdeeldheid was er wel zeker, bleek uit een reactie van de Duitse minister van Economie Sigmar Gabriel (SPD), die in een interview met de Duitse televisiezender ZDF kritiek uitte op Schäuble's verkaringen over een tijdelijke grexit. "Naar mijn mening was het niet verstandig om dit voorstel als een Duits voorstel bekend te maken", zei Gabriel, die ook vice-kanselier is, in het televisie-interview. Gabriel liet blijken dat hij de houding van Schäuble, als lid van de conservatieve partij (CDU) van Merkel, als een provocatie beschouwd ten opzichte van de coalitiepartners, de sociaal-democraten (SPD), waarvan Gabriel partijvoorzitter is. Maar Merkel wil de rangen sluiten."Niemand is naar mij gekomen om ontslag aan te bieden", luidde de reactie van de bondskanselier over het interne ongenoegen en geruchten over ontslag van regeringsleden.(Belga/Reuters/BO)