"De onderhandelingen met de VS zijn effectief mislukt omdat we als Europeanen niet mogen toegeven op de Amerikaanse vragen", aldus de sociaal-democraat Sigmar Gabriel. afgelopen weekend.

Enkele dagen later verklaarde de Franse staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Matthias Fek dat Frankrijk de onderhandelingen over de vrijhandelsverdragen tussen Europa en de VS wil opschorten.

Maar donderdag verklaart de Duitse bondskanselier Merkel dat het veel te vroeg is om de onderhandelingen over een nieuw vrijhandelsverdrag met de Verenigde Staten (TTIP) als mislukt te bestempelen.

Daarmee fluit ze in de eerste plaats vicekanselier Gabriel terug. "Het is op zijn minst ongewoon dat men midden in de onderhandelingen, die nu in een eindfase treden, al zegt dat men niet meer gelooft dat het een succes kan worden", luidt de reactie van Merkel in een interview met de Duitse tlevisizender NDR op de verklaringen van haar vicekanselier.

Sigmar Gabriel schuift de verantwoordelijkheid voor 'het mislukken' overigens in de schoenen van de Verenigde Staten, die veel te weinig toegevingen zouden doen.

Merkel wil in geen geval spreken van een mislukking. "Ik geloof dat zo'n verdrag jobs zal creëren en wij hebben in Europa dringend jobs nodig", zegt de bondskanselier.

Volgens haar heeft Europa er ook alle belang bij om geen achterstand op te lopen op andere werelddelen. Merkel verwees naar de Aziatische landen 'die met de Verenigde Staten een soortgelijke overeenkomst hebben afgesloten'. (Belga/BO)

"De onderhandelingen met de VS zijn effectief mislukt omdat we als Europeanen niet mogen toegeven op de Amerikaanse vragen", aldus de sociaal-democraat Sigmar Gabriel. afgelopen weekend. Enkele dagen later verklaarde de Franse staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Matthias Fek dat Frankrijk de onderhandelingen over de vrijhandelsverdragen tussen Europa en de VS wil opschorten.Maar donderdag verklaart de Duitse bondskanselier Merkel dat het veel te vroeg is om de onderhandelingen over een nieuw vrijhandelsverdrag met de Verenigde Staten (TTIP) als mislukt te bestempelen. Daarmee fluit ze in de eerste plaats vicekanselier Gabriel terug. "Het is op zijn minst ongewoon dat men midden in de onderhandelingen, die nu in een eindfase treden, al zegt dat men niet meer gelooft dat het een succes kan worden", luidt de reactie van Merkel in een interview met de Duitse tlevisizender NDR op de verklaringen van haar vicekanselier. Sigmar Gabriel schuift de verantwoordelijkheid voor 'het mislukken' overigens in de schoenen van de Verenigde Staten, die veel te weinig toegevingen zouden doen. Merkel wil in geen geval spreken van een mislukking. "Ik geloof dat zo'n verdrag jobs zal creëren en wij hebben in Europa dringend jobs nodig", zegt de bondskanselier. Volgens haar heeft Europa er ook alle belang bij om geen achterstand op te lopen op andere werelddelen. Merkel verwees naar de Aziatische landen 'die met de Verenigde Staten een soortgelijke overeenkomst hebben afgesloten'. (Belga/BO)