Voor het bereikte akkoord tussen de grote twee van de eurozone was al duidelijk dat Sarkozy bereid was in te gaan op de vraag van Merkel om landen die de Europese begrotingsregels niet respecteren doeltreffende sancties op te leggen. Maar niet zomaar.

Als tegenmunt voor de strakke Duitse discipline wou Sarkozy namelijk dat begrotingszondaars niet naar het Hof van Justitie zouden worden doorverwezen.

Uiteindelijk zijn Merkel en Sarkozy overeengekomen dat de lidstaten met een begrotingstekort van meer dan 3 procent automatisch sancties zullen worden opgelegd.

Uiteraard is het akkoord tussen Duitsland en Frankrijk nog maar een voorstel dat op de volgende Europese top van donderdag 8 en vrijdag 9 december op tafel komt. Merkel en Sarkozy gaan op die top overigens een nieuw verdrag voorleggen, waarin de nieuwe overeengekomen regels voor de eurozone vastgelegd worden.

Beide staatslui zouden graag willen dat het verdrag door alle 27 EU-landen onderschreven wordt, al zijn ze al tevreden met de goedkeuring van de 17 eurolanden.

In een toelichting benadrukte Sarkozy dat er van euro-obligaties - de zogenaamde eurobonds - geen sprake meer kan zijn. De Franse president volgt daarbij de Duitse bondskanselier, die zich altijd krachtig heeft verzet tegen de eurobonds als wapen tegen de oplopende eurocrisis. (Belga/BO)

Voor het bereikte akkoord tussen de grote twee van de eurozone was al duidelijk dat Sarkozy bereid was in te gaan op de vraag van Merkel om landen die de Europese begrotingsregels niet respecteren doeltreffende sancties op te leggen. Maar niet zomaar. Als tegenmunt voor de strakke Duitse discipline wou Sarkozy namelijk dat begrotingszondaars niet naar het Hof van Justitie zouden worden doorverwezen. Uiteindelijk zijn Merkel en Sarkozy overeengekomen dat de lidstaten met een begrotingstekort van meer dan 3 procent automatisch sancties zullen worden opgelegd. Uiteraard is het akkoord tussen Duitsland en Frankrijk nog maar een voorstel dat op de volgende Europese top van donderdag 8 en vrijdag 9 december op tafel komt. Merkel en Sarkozy gaan op die top overigens een nieuw verdrag voorleggen, waarin de nieuwe overeengekomen regels voor de eurozone vastgelegd worden.Beide staatslui zouden graag willen dat het verdrag door alle 27 EU-landen onderschreven wordt, al zijn ze al tevreden met de goedkeuring van de 17 eurolanden.In een toelichting benadrukte Sarkozy dat er van euro-obligaties - de zogenaamde eurobonds - geen sprake meer kan zijn. De Franse president volgt daarbij de Duitse bondskanselier, die zich altijd krachtig heeft verzet tegen de eurobonds als wapen tegen de oplopende eurocrisis. (Belga/BO)