De Rekenkamer preciseert dat de fouten niet het gevolg zijn van "fraude, inefficiëntie of verspilling". Het foutenpercentage weerspiegelt eerder de mate waarin betalingen niet hadden mogen gebeuren omdat de stortingen niet helemaal conform de Europese regels waren. De instelling voegt toe dat de lidstaten en Europa al corrigerende maatregelen namen, anders zou de foutmarge zijn uitgekomen op 5,5 procent.

Nieuwe werkwijze

In Spanje troffen de controleurs bijvoorbeeld een motorcrossbaan aan op grond dat eigenlijk bouwland had moeten zijn. Ook bleek grasland in landen als Tsjechië, Frankrijk, Griekenland, Polen, Slowakije en Spanje helemaal geen grasland te zijn, maar een bos of vol stenen. Ook worden de regels voor openbare aanbesteding vaak omzeild.

De Europese Rekenkamer wil dat er meer naar de behaalde resultaten van een project wordt gekeken. Pas dan zou EU-geld moeten worden overgemaakt. Voor die nieuwe werkwijze is er steeds meer steun te vinden, maar het is nog te vroeg voor een verandering.

De instelling heeft vorig jaar ook 22 zaken doorgegeven aan het Europese fraudebureau OLAF op verdenking van fraude. Een jaar eerder ging het om 14 zaken. (Belga/NS)

De Rekenkamer preciseert dat de fouten niet het gevolg zijn van "fraude, inefficiëntie of verspilling". Het foutenpercentage weerspiegelt eerder de mate waarin betalingen niet hadden mogen gebeuren omdat de stortingen niet helemaal conform de Europese regels waren. De instelling voegt toe dat de lidstaten en Europa al corrigerende maatregelen namen, anders zou de foutmarge zijn uitgekomen op 5,5 procent. In Spanje troffen de controleurs bijvoorbeeld een motorcrossbaan aan op grond dat eigenlijk bouwland had moeten zijn. Ook bleek grasland in landen als Tsjechië, Frankrijk, Griekenland, Polen, Slowakije en Spanje helemaal geen grasland te zijn, maar een bos of vol stenen. Ook worden de regels voor openbare aanbesteding vaak omzeild. De Europese Rekenkamer wil dat er meer naar de behaalde resultaten van een project wordt gekeken. Pas dan zou EU-geld moeten worden overgemaakt. Voor die nieuwe werkwijze is er steeds meer steun te vinden, maar het is nog te vroeg voor een verandering. De instelling heeft vorig jaar ook 22 zaken doorgegeven aan het Europese fraudebureau OLAF op verdenking van fraude. Een jaar eerder ging het om 14 zaken. (Belga/NS)