Het blijft analisten en economen benieuwen of de Europese Centrale Bank overweegt om gratis geld uit te delen onder de burgers van de eurozone. Een dergelijke optie wordt helikoptergeld genoemd, maar die optie wordt tot nader order niet gelicht. Ze werd eenvoudigweg nog niet besproken binnen de muren van de bestuurskamer van de ECB, blijkt uit het antwoord van ECB-voorzitter Draghi.

Voorts vraagt Draghi de critici de ongeziene stimulusmaatregelen die de ECB neemt om de economie aan te zwengelen de nodige tijd te geven zodat ze hun doel kunnen bereiken.

"Onze beleidsmaatregelen werken, ze zijn doeltreffend; geef ze gewoon de tijd", zei de Italiaan donderdag bij de toelichting van het maandelijkse rentebesluit. De ECB voerde na de verschillende maatregelen van maart - zoals een verlaging van het belangrijkste rentetarief tot nul en het opvoeren van het opkoopprogramma - deze maal geen wijzigingen door. "Indien er ook structurele hervormingen zouden zijn, zou het effect van de maatregelen er sneller zijn", klonk het.

De Europese Centrale Bank houdt dus vast aan haar politiek van ultragoedkoop geld. Het belangrijkste rentetarief blijft onveranderd op 0 procent. Dat betekent dat de banken gratis geld kunnen opnemen bij de centrale bank. De rente die de banken moeten betalen om er geld te stallen (depositorente) werd eerder al opgeschroefd tot -0,4 procent. (Belga/CNBC/BO)

Het blijft analisten en economen benieuwen of de Europese Centrale Bank overweegt om gratis geld uit te delen onder de burgers van de eurozone. Een dergelijke optie wordt helikoptergeld genoemd, maar die optie wordt tot nader order niet gelicht. Ze werd eenvoudigweg nog niet besproken binnen de muren van de bestuurskamer van de ECB, blijkt uit het antwoord van ECB-voorzitter Draghi.Voorts vraagt Draghi de critici de ongeziene stimulusmaatregelen die de ECB neemt om de economie aan te zwengelen de nodige tijd te geven zodat ze hun doel kunnen bereiken. "Onze beleidsmaatregelen werken, ze zijn doeltreffend; geef ze gewoon de tijd", zei de Italiaan donderdag bij de toelichting van het maandelijkse rentebesluit. De ECB voerde na de verschillende maatregelen van maart - zoals een verlaging van het belangrijkste rentetarief tot nul en het opvoeren van het opkoopprogramma - deze maal geen wijzigingen door. "Indien er ook structurele hervormingen zouden zijn, zou het effect van de maatregelen er sneller zijn", klonk het.De Europese Centrale Bank houdt dus vast aan haar politiek van ultragoedkoop geld. Het belangrijkste rentetarief blijft onveranderd op 0 procent. Dat betekent dat de banken gratis geld kunnen opnemen bij de centrale bank. De rente die de banken moeten betalen om er geld te stallen (depositorente) werd eerder al opgeschroefd tot -0,4 procent. (Belga/CNBC/BO)