Marc Saverys: ‘Vermogensbelasting is dom en doctrinair’

© Thomas Legrève

De coalitie in spe laat zich meeslepen door een achterhaald Waals economisch model, waarschuwt reder Marc Saverys (CMB, Euronav).

Reder Marc Saverys (CMB, Euronav) waarschuwt dat hogere belastingen een verkeerd signaal geven aan internationale investeerders. De coalitie in spe laat zich meeslepen door een achterhaald Waals economisch model.
In een interview met Trends haalt reder Marc Saverys (CMB en Euronav) scherp uit naar de plannen van de coalitie in spe om de belastingen te verhogen. Zo noemt hij de vermogensbelasting een “domme en doctrinaire belasting”. Die heeft haar ondeugdelijkheid al bewezen in de buurlanden.

“Het bewijs: ze zijn er allemaal op teruggekomen. Het is een belasting die de economie treft. C’est l’impôt qui tue l’impôt.”

Hij begrijpt dat de politici een eenmalige belasting willen invoeren, en veel ondernemers zouden daar proportioneel sterker willen aan bijdragen. “Maar eenmalige belastingen hebben de neiging permanent te worden.”

Fraude
De coalitie wil ook de fiscale fraude harder aanpakken en fiscale achterpoortjes sluiten. Dat vindt Saverys geen goed idee.

Want: “Het zwarte circuit bij de ondernemers is bijna volledig verdwenen in vergelijking met dertig jaar geleden. Gaat men nu activiteiten weer in de illegaliteit duwen met hoge belastingen? Eerst lokt de regering gelden terug naar België via de fiscale amnestie. Zodra die er zijn, willen politici er weer beslag op leggen. Wie gelooft die mensen nog?”

Notionele interestaftrekOok de aanpassing van de notionele intrestaftrek is nefast. “Hoe denk je dat internationale ondernemingen reageren als je plots de belastingen optrekt? Dat kan je eenmaal doen, maar de volgende keer blijven de investeerders weg. Aan de ene kant horen we cocorico, het kraaien van de Waalse haan als ze Google en Microsoft binnenhalen, en anderzijds willen ze nu prutsen aan de fiscaliteit.”

Als de volgende regering ook het fiscale gunstregime van de rederijen wil aanpassen, heeft Saverys het antwoord klaar. “Dan zijn we snel weg. Geloof me, het is niet moeilijk om de hoofdzetel van onze rederijen te verplaatsen. Misschien 0,1 procent van onze trafiek doet de Vlaamse havens aan. De band met Antwerpen is dus, commercieel gezien, gering. Maar ik hoop dat ik hier voor de rest van mijn dagen kan blijven.”

Staatshervorming
Saverys houdt een pleidooi voor een “efficiënte staatshervorming”. De CEO argumenteert: “Die laat ondernemers toe in een goede sociaaleconomische omgeving winst te maken, te groeien en jobs te creëren. Ik heb de indruk dat de regering die nu in de maak is, daar weinig oog voor heeft. Ze heeft een volstrekte meerderheid in Wallonië, met zijn specifiek maatschappelijk model, en is in de minderheid in Vlaanderen, dat een totaal andere visie heeft op ondernemen. Daar heb ik vragen bij.”

“Als Vlaanderen vandaag is wat het is, dan is dat toch grotendeels omdat ondernemers er ruimte kregen. Het sociaaleconomische model van Wallonië wordt best niet naar Vlaanderen geëxporteerd. Ik houd mijn hart vast voor de positie van de rechtse partijen in de coalitie in wording. Ik stem niet op de partij van Bart De Wever, maar ik sta sociaaleconomisch wel dichter bij hem dan bij Di Rupo.” (HB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content